Ihan valmis LiveSight ei silti ollut, sillä kaikutekniikka oli vielä testikäytössä. Sen toiminnassa esiintyi jonkin verran epävakautta.

Vedenalaisen elävän kuvan esittämisessä Garmin muodostaa vertailukohdan. Sen Panoptix LiveScope tarjoaa hämmästyttävän tarkkaa kuvaa, jossa voi nähdä jopa oman siiman ja vieheen, ja erityisesti sen, miten kala reagoi kalastusvälineeseen.

Lowrancen reaaliaikainen kuva veden alta näytti melko hyvältä. Garminin live-kaikuihin verrattuna tarkkuus asettuu sen ensimmäisen ja toisen sukupolven Panoptix-laitteiden välimaastoon. Kun on nähnyt Garminin LiveScopen, Lowrancen LiveSight ei säväytä samalla tavalla.

Palman huvivenesataman altaassa saatiin joitakin havaintoja kalasta. Pienten sinttien parvia ja muutama isompi vonkale, ehkä parikiloisen lohen kokoluokkaa. Kalaparvi maalautui yhtenäiseksi möykyksi, eikä isommistakaan kaloista pystynyt erottamaan muotoja. 

Kalahavainnot tehtiin alaspäin suunnatulla anturilla, joka oli asennettu kiinteästi veneen peräpeiliin. Kalat etenivät vauhdilla kaikukeilan läpi, sillä veneen ketteryys ei riittänyt niiden pitempään seuraamiseen. 

Tässä suhteessa parempi vaihtoehto on asentaa anturi osoittamaan eteenpäin. Esimerkiksi keulamoottorin rikiin kiinnitettynä sen näkymää voi suunata kohti kaloja. Myös tällainen kokoonpano oli kokeiltavana, mutta sillä taas ei löytynyt kalaa.

LiveSightissa on kaksi väripalettia. Toisessa on oranssit kaikujäljet mustalla pohjalla, toisessa tausta on valkoinen ja maalit koostuvat keltaisesta ja punaisesta, kaiun voimakkuudesta riippuen.

Lowrancen erikoisuus on liikkuvia kohteita korostava jälki. Kun keilaan sattui kala, sen perään jäi sininen vana. Kiinteistä kohteista korostusjälkeä ei tullut. 

Lowrancen esittelijät vakuuttivat kuin yhdestä suusta, että valmistajan strategia on panostaa tarkkuuden sijaan kantamaan eli löytää kala etäämmältä. Live-kaiussa suurin kantama on noin 50 metriä. Keilakulma veneen kulkusuunnassa on 90 astetta ja poikittain 40 astetta.

Näyttösarja HDS Live korvaa vähitellen HDS Carbonin, mutta ei Carboneiden omistajiakaan olla unohdettu. LiveSight-anturi voidaan kytkeä myös niihin, mutta väliin tarvitaan musta laatikko. Silloin Carbonin vähäisempi prosessoriteho ei muodostu elävän kuvan pullonkaulaksi.

HDS Liven pienin näyttö on 7 tuumaa ja suurin 16. LiveSight-anturin lisäksi siihen voidaan kytkeä kaikki oleelliset Lowrancen anturit. 

9-tuumaisen HDS Liven ja LiveSight-anturin pakettihinta asettunee 5 000 euron tuntumaan, josta anturin hinta on osapuilleen puolet. Carbon-sovittimen hintaa ei ole vielä ilmoitettu.

HDS LiveSightia odotellaan myyntiin heinäkuussa. 

www.lowrance.com

www.opm.fi