Simrad ID on suunniteltu tehdasasennuksiin. Veneen rakentaja voi silloin rakentaa isolle näytölle sopivan tilan kojelautaan. ID:n voi myös jälkiasentaa. Se voi toimia myös useammalla erillisellä näytöllä, kun ne sillataan yhteen.

Information Display ja digitaalinen kytkentä ovat keskeisiä elementtejä Simrad Smart Boatissa, joka on Simradin oma, sarjatuotannossa olevalla veneellä tekemä älyvenetutkielma tai projekti, miten sitä haluaakaan kutsua.

Vene on ruotsalaisen Yacht Defined -yrityksen kehittämä HOC 33. Simradin emoyhtiö Navico osti Yacht Definedin ja HOC:n tammikuussa 2018, sillä molemmilla yrityksillä oli samansuuntainen tavoite on luoda älyvene. 

Leveä Simrad Information Display -näyttö täyttää suurimman osan HOC 33:n kojetaulusta. Siitä hallitaan veneen sähköisiä ja digitaalisia toimintoja, joissa käytetään apuna digitaalista kytkentää. Moottoria, vaihteistoa ja ohjausta hallitaan vielä perinteisin menetelmin. 

– Tekeekö digitaalinen kytkin veneestä älyveneen? Yacht Definedin toimitusjohtaja Vilhelm Djurberg kysäisee retorisesti.

– Ei. Se on vain kytkin. Huonompi kuin mekaaninen. Mutta digitaalinen kytkinpaneeli on keskeinen osa älyveneessä.

Älykkäät toiminnot tarkoittavat erilaisia toimintatiloja, moodeja, jotka valitaan infonäytöstä tai sen tukena olevasta kakkosnäytöstä. Veneilijä valitsee, mitä hän haluaa veneellä tehdä. Infonäytön keskus kytkee päälle kaikki kyseisessä tilassa tarvittavat järjestelmät ja määrittää infonäytön sisällön. 

– Älytoiminnoissa ei tarvitse miettiä, mitkä kaikki kytkimet on käännettävä päälle. Laitteisto hoitaa sen, Djurberg selittää.

Esimerkiksi ajomoodissa näytölle tulee kartta ja ajoa koskeva oleellinen tieto, mutta ei mitään ylimääräistä. Ankkurimoodissa aktivoituvat tarpeelliset järjestelmät, hallintakytkimet ja hälytykset. Toimintatiloja voi laatia itse lisää.

Information Display toimii myös linkkinä tietoliikenneverkkoon, minkä avulla veneen toimintoja voi hallita etänä.

www.simrad-yachting.com

www.yachtdefined.com