Veneilyn ympäristövaikutukset ovat kokonaisuutena varsin marginaalisia, kun niitä verrataan vaikkapa teollisuuden, maatalouden tai yhdyskuntien vaikutuksiin. Veneily kuitenkin keskittyy ajallisesti lyhyeen periodiin ja paikallisesti hyvinkin pienille alueille, kuten tietyille väylille tai satamiin, jolloin erityisesti pistevaikutukset voivat kasvaa merkittäviksikin.

"Veneilyn ympäristöhaitat liittyvät useimmiten rehevöittäviin jätevesiin ja eliönestoaineiden haitallisiin kemikaaleihin. Ympäristöhaitoiksi lasketaan myös esimerkiksi ankkuroinnin aiheuttamat muutokset meren tai järven pohjassa, meluhaitat, moottoreiden päästöt tai varomaton liikkuminen ja käyttäytyminen herkillä luontoalueilla", PSS ry:n tiedottaja Nora Forsman kertoo.

Mitä yksittäinen veneilijä sitten voi tehdä? Paljonkin, ja siitä esimerkkinä tässä Pidä Saaristo Siistinä ry:n tiedottaja Nora Forsmanin ja projektipäällikkö Anna von Zweygbergkin seitsemän vinkkiä itseaiheutettujen ympäristövaikusten minimoimiseen.

1. Lajittele ja vähennä jätteitä

Vesistöjen roskaantuminen on merkittävä ongelma Itämerelläkin. Veneillessä jätettä voi vähentää muun muassa pakkaamalla ruokatarvikkeet etukäteen pestäviin rasioihin, välttämällä veneessä kertakäyttöastioita sekä käyttämällä omaa ostoskassia myös veneessä. Monessa satamassa on jätteidenlajittelumahdollisuus. PSS ry:n Roope-pisteissä lajitellaan yleensä sekajätteen lisäksi lasi-, metalli- ja paperijäte.

Jätteiden lajittelu onnistuu veneessäkin. Esimerkiksi istuinkaukalon penkin alle tai ankkurilaatikkoon on helppo laittaa keräysasiat tai -pussit ainakin kierrätettäville lasi- ja metallijätteille.

Mikäli rannoilla liikkuessa havaitsee roskia, niiden kerääminen ja toimittaminen asianmukaiseen roskikseen tai keräyspisteeseen käy hyvin päivän luontoteosta.

2. Vähennä ruokahävikkiä

Ruokailujen suunnittelu etukäteen kannattaa jo oman lomailun helpottamiseksi, ja samalla hyvällä suunnittelulla sekä impulssiostoja välttämällä pienennetään myös ruokahävikkiä ja jätemääriä. Hyvin suunnitellun kauppalistan lisäksi ruokahävikkiä ja syntyvän biojätteen määrää voi vähentää säilyttämällä ruoat oikein, asettamalla ensin pilaantuvat kaapissa näkyville, sekä loihtimalla eilisen tähteistä uusia ruokia. Vihannesten ja hedelmien kohdalla on syytä miettiä, tarvitseeko niitä kuoria.

Biojätteen kerääminen erilliseen pussiin tai astiaan vähentää sekajätteen määrää merkittävästi myös veneessä, ja tekee siitä kevyempää ja kuivempaa – siis helpompaa käsitellä.

Useissa kohteissa, joissa biojätettä kerätään, pyritään se kompostoimaan paikan päällä. Näin voidaan hyödyntää ravinteet takaisin mullaksi. Jos jätettä kuitenkin syntyy sellaisia määriä, että sitä ei paikallisesti pystytä hyödyntämään, päätyy se jätehuollon kautta hyötykäyttöön maanparannusaineeksi.

3. Älä laske käymäläjätteitä veteen

Veneilijöiden käymäläjätteet aiheuttavat pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa. Virtsa sisältää runsaasti typpeä ja fosforia ja sen sisältämät ravinteet ovat kasveille suoraan käyttökelpoisessa muodossa. Uloste sisältää vähemmän ravinteita, mutta sen mukana voi levitä bakteereja, jotka ovat terveyshaitta erityisesti matalissa vesissä lämpimillä kesäkeleillä.


Veneilijän on tärkeää tyhjentää septitankkinsa imutyhjennysasemaan.

4. Vähennä tai luovu eliönestomaalauksesta

Moni veneilijä maalaa joka kevät veneensä pohjan eliönestomaaleilla eli myrkkymaaleilla. Eliönestomaalit pitävät pohjakasvuston poissa, mutta samalla vahingoittavat Itämeren herkkää eliöstöä sekä pilaavat maaperää. Haitallisille pohjamaaleille on myös toimivia, vaihtoehtoisia menetelmiä.

Myrkyttömiä menetelmiä veneen pohjan puhtaana pitämiseksi ovat muun muassa veneen pesu käsin, painepesurilla tai venepesurissa. Yleensä pohjan pesu muutaman kerran kaudessa riittää pitämään pohjaeliöstön poissa.

Jos mahdollista, veneen voi myös nostaa ylös silloin, kun se ei ole käytössä. Venettä voi säilyttää trailerilla tai pienvenetelakalla. Omalla venepaikalla voi käyttää myös veneen pohjaa suojaavaa ja harjaavaa mattoa. Tämä sopii pienemmälle veneelle.

Moottoriveneille on olemassa enemmän vaihtoehtoja kuin purjeveneille. Purjeveneiden kölien vuoksi pohjaa suojaavat ja harjaavat matot eivät toistaiseksi ole toimivia ratkaisuja purjeveneille. Purjeveneissä toimiviksi todettuja ratkaisuja ovat muun muassa varrelliset harjat ja lastat, ultraäänilaitteisto, nosto ja painepesu, sekä perinteinen käsinpesu vedessä.


Useimmat käytössä olevat pohjan eliönestomaalit ovat ympäristölle haitallisia.

5. Tankkaa huolellisesti

Vene kannattaa tankata tarkasti, jotta polttoainetta ei pääse veteen. Polttoaineroiskeita ei saa kuitenkaan missään nimessä hävittää veden pinnasta monen suosimalla tavalla, astianpesuainetta roiskimalla.

Astianpesuaineella polttoaine ja öljy saadaan toki nopeasti piiloon veden pinnalta, mutta tosiasiassa astianpesuaineen, polttoaineen ja veden yhdistelmä on erittäin haitallinen kaikille vesieliöille.

6. Astioiden pesu

Älä tiskaa astioita koskaan suoraan meressä tai järvessä. Pese astiat maissa ja kaada pesuvesi maahan, jotta ravinteet ja haitalliset aineet suodattuvat maakerrosten läpi eivätkä mene suoraan veteen.

Monessa satamassa on pesuvedet suodattavia astianpesupaikkoja, joita on hyvä käyttää. Muista käyttää myös ympäristöystävällistä astianpesuainetta ja annostele sitä oikein.

7. Muu pesu

Pesu- ja puhdistusaineiden käyttö ei ole aina tarpeellista veneessä. Monen lian poistaa pelkkä vesi ja hankaus mikrokuituliinalla tai hankaavalla pesusienellä. Muista siivota usein, sillä pinttynyttä likaa on hankalampi poistaa.

Lisäksi moni ympäristöystävällinen pesuaine löytyy ruokakaapista, esimerkiksi sitruunalla, ruokasoodalla ja etikalla voi korvata monet pesuaineet.

www.pidasaaristosiistina.fi