Veneen nostamisen yhteydessä syntyvät vahingot johtuvat usein kiinnitysten pettämisestä tai veneiden huolimattomasta kiinnittämisestä. Veneiden telakointi- ja huolto-ohjeet vaihtelevat venetyypin ja osittain myös veneen valmistusmateriaalin mukaan.
Jos on esimerkiksi ostanut käytetyn veneen viime kesänä, on hyvä kysyä veneen vanhalta omistajalta, mitä omassa veneessä on noston yhteydessä hyvä huomioida, ettei erehdyksen kautta oppiminen tule turhan kalliiksi.
Ennen veneen nostoa kannattaa miettiä, onko veneen sisätilojen tyhjentäminen ja koneen huolto helpompaa veneen ollessa vesillä vai telakalla. Kookkaammat veneet nostetaan vedestä yleensä nosturilla. Veneen kylkeen on tyypillisesti merkitty nostoliinoja varten nostokohdat, jotka on sijoitettu niin, ettei liina riko noston yhteydessä esimerkiksi potkuriakselia tai vedenalaisia antureita. Kun vene nostetaan oikeasta kohdasta, myös veneen paino jakautuu tasaisesti nostoliinoille.
Kun vene tuetaan trailerille tai pukille, kannattaa tarkistaa, että veneen paino on syvimmän kohdan eli veneen kölin päällä ja että vene on suorassa. Tällöin tuenta jakautuu tasaisesti eri tuentapisteisiin, ja vene pysyy varmimmin pystyssä. Lisätukea kannattaa laittaa veneen painavimpien kohtien alle. Purjeveneen painavin kohta on köli, kun taas sisämoottoriveneissä painavin kohta on tyypillisesti moottorin kohdalla. Perämoottoriveneissä painavin kohta on yleensä syvimmässä kohdassa veneen perän alla.
Kun vene on nostettu, kannattaa pohja pestä välittömästi. Jos lika pääsee kuivumaan, se jämähtää helposti veneen pohjaan ja kylkiin. Harja ja painepesuri ovat hyviä apuvälineitä veneen pesussa. Veneen pohjaan kiinnittynyt merirokko ei välttämättä lähde pelkällä painepesurilla ja harjalla, vaan se saattaa vaatia järeämpiä otteita. Puuveneen pohjaa ei kannata kuitenkaan pestä liian voimakkaalla paineella.
Jos vene jää pressun alle talven ajaksi, on syytä varmista riittävä ilmanvaihto, ettei home pääse veneen kimppuun talven aikana. Veneen sisällä olevien säilytystilojen luukut kannattaa avata. On myös tärkeää, että suojapeitteessä on harjakatto, jotta lumi pääsee liukumaan pois eikä jää peitteen päälle makaamaan.
Jos veneen huoltaa itse, kannattaa syksyllä vaihtaa koneesta kulunut moottoriöljy pois. Uusi, puhdas öljy suojaa moottoria talvella paremmin kuin kulunut öljy. Jos veneessä on perämoottori, moottori huuhdellaan makealla vedellä ja varmistetaan, ettei moottoriin jää vettä seisomaan. Sisämoottorissa tarkistetaan jäähdytysjärjestelmän pakkasen kestävyys.
Arvotavaroita veneeseen ei kannata talveksi jättää. Arvokas karttaplotteri tai potkuri ovat varkaita kiinnostavia kohteita, joten ne kannattaa kiikuttaa parempaan talteen. Venettä on hyvä käydä myös katsomassa säännöllisesti talvellakin, erityisesti myrskyjen ja rankkojen sateiden jälkeen. Talvella onkin sitten hyvää aikaa suunnitella seuraavaa veneilykautta ja päivittää veneilyvarusteiden puutelistaa, tarkistaa turvavälineiden kunto sekä tilata uudet purjeet, patjat ja pressut veneeseen.