Veneen varusteiden, tarvikkeiden ja järjestelmien digitalisaatio ja integraatio etenee vauhdilla. Uusien veneiden monitoiminäytöillä hoituu jo paljon muutakin kuin vain navigointi, ja käyttökytkimet sekä mittarit ovat pitkälti vaihtuneet analogisista digitaalisiksi.
Hauskaa veneissä on se, että jos näitä uusia laitteita tai järjestelmiä mielii, niin yleensä ne voidaan jälkiasentaa ja vanhaa venettä siten päivittää.
Simarine iskee uudella tekniikalla kahteen etenkin matkaveneilijää kiinnostavaan alueeseen: sähkövirran ja tankkikapasiteetin riittävyyteen. Veneen normaali analoginen mittaristo ei anna erityisen tarkkaa ja ajankohtaista tietoa virrankulutuksesta saati sen riittävyydestä, ja perinteiset tankkimittarit antureineen ovat alttiita vikaantumisille. Joissakin veneissä ei tankkimittareita ole ehkä lainkaan.
Simarinen Pico-tuotesarjassa yhdistyy näppärästi älykäs akkuvahti ja tankkimittarit. Modulaarista järjestelmää voi laajentaa mittaamaan ja seuraamaan myös yksittäisten laitteiden toimintaa ja virrankulutusta.
Modulaarisesti laajennettava digitaalinen akku- ja tankkivahtijärjestelmä
Valmiita pakettiratkaisuja on kolme: Pico One, Pico Standard ja Pico Blue. Onessa on maksimissaan yhden akkupankin virran ja jännitteen valvonta, yhden lisäakun jännitteen valvonta, kaksi tankkianturia ja kaksi lämpötila-anturia. Standard tuo valvonnan piiriin kolme akustoa ja kaksi tankkia lisää.
Blue mahdollistaa Standardin lisäksi myös neljän eri virtapiirin eli laitteen virrankulutuksen (tai tuoton) valvonnan. Valmispakettien suositushinnat ovat laajuusjärjestyksessä 309, 422 ja 531 euroa. Tässä tapauksessa tuli hankittavaksi ja asennettavaksi Pico Blue.
Blue-pakettiin kuuluu digitaalinen SC501-shuntti, jossa on liitäntä 500 ampeerin virralle, kahdelle jännitteelle ja kahdelle lämpötilalle. Se asennetaan päävirtakohteen eli tässä tapauksessa noin 400 ampeeritunnin kulutusakkupankin lähelle, vahtimaan kulutusakkupankin jännitettä ja sieltä lähtevän virran määrää. Tulopuolelle shunttiin liitettiin lisäksi käynnistysakun jännite sekä konehuoneen lämpötila-anturi.
Seuraava palikka on digitaalinen SCQ25-shunttimoduuli, joka mittaa enimmillään neljän sähkölaitteen virrankulutusta. Luonnonsatamassa maasähköverkosta irti ollessa Targan tärkeimmät ja sähkösyöpöimmät laitteet ovat jääkaappi ja lämmityslaite. Yhtä hyvin shunttimoduuli voi mitata tulovirran määrää, joten kun Targaan jatkossa asennetaan aurinkopaneeli, se liitetään myös digitaalishunttiin.
Järjestelmän kolmas mokkula on ST107-anturimoduuli. Siihen voidaan liittää maksimissaan seitsemän anturia mittaamaan säiliöiden täyttöastetta, lämpötilaa tai jännitettä. Anturimoduuliin liitetään tässä vaiheessa Targan makeavesi- ja septitankit.
Shuntit ja moduuli liitetään verkkoon datakaapeleilla, jotka johdetaan jakorasian kautta kompaktin kokoiselle ja hillityn tyylikkäälle käyttö- ja näyttöpaneelille. Näytön informaatio on jaettavissa myös sitä tukevalle ilmaiselle mobiilisovellukselle. Apista on merkittävää hyötyä jo järjestelmää konfiguroidessa, joka sujuu huomattavasti sujuvammin kännykällä kuin näytön nuolivalikoita selaamalla.
Valmiiden pakettien lisäksi Pico-järjestelmän voi koota useammasta paketista tai yksittäisistä komponenteista. Yhteen verkkoon voi maksimissaan liittää kuusi shunttia, neljä shuntti- ja kolme anturimoduulia. Kaikki pakettiin kuuluvat osat saa myös yksittäin, ja lisäksi tarjolla on 300 ampeerin SC301-shuntti, säiliötasoanturien tuloliitännöillä varustetut SC302T- ja SC502T-shuntit sekä shuntti- ja anturimoduulit yhdistävä SCQ25T-moduuli.
Järjestelmän asennus on periaatteessa varsin yksinkertaista ja suoraviivaista. Eniten aikaa kuuluu johto- ja kaapelivetojen suunnitteluun ja toteutukseen. Työn määrään vaikuttaa oleellisesti järjestelmän laajuus ja kuinka hyvin veneen rakenteisiin pääsee käsiksi. Tässä jutussa kuvatun asennuksen tekoon kului ammattimieheltä kaksi työpäivää.