Norjalainen Marex on profiloitunut kansainvälisesti katsottuna pienehköjen mutta erittäin pätevien matkamoottoriveneiden valmistajaksi. Malliston laajuus on ollut melko suppea, puolenkymmenellä mallilla on katettu 31–37 jalan kokoluokat. Uusi lippulaiva hyppää kerralla reilusti yli 40 jalan rajapyykin.

Marex 440 on saatavilla kahtena versiona. Ensimmäinen valmistunut ja Cannesissa esitelty yksilö on läpikuljettavalla jättipentterillä varustettu Gourmet Cruiser. Toinen vaihtoehto on Scandinavia Cruiser, jossa pentteri on tuttuun tapaan kansisalongin toisella sivulla ja toisen puolen valtaa U-sohva. Myös kannen alle on tarjolla vaihtoehtoja, niin tilaratkaisuun kuin konehuoneeseenkin. Makuukajuuttoja voi olla kaksi tai kolme ja konehuoneeseen asennetut dieselit kytketty joko V-vaihteisiin, perävetolaitteisiin tai podeihin.

Gourmet-versio on nimen mukaisesti herkuttelijoiden vaihtoehto, jossa molemmille laidoille levittyvä pentteri meinaa viedä kaiken huomion. Se on toki ihan aiheellistakin, koska Marexin kokoluokassa ei mitään vastaavaa ole aiemmin nähty. Todettakoon yksiselitteisesti, että tämä pentteri riittää varmasti vaativammallekin venekokille.

Mutta on Marexin uudessa lippulaivassa paljon muutakin kohdillaan. Perässä on kookas hydraulinen uimataso, jossa on näppärä teline kovarunkoiselle apuveneelle ja uimatason laskiessa esiin aukeavat portaat. Perän isot säilytystilalaatikot ja kelautuva maasähköjohto muistuttavat Marexin tinkimättömästä käytännöllisyydestä.

Avotila on valtava ja lähes koko sen mitalta on mukavaa sohva, jonka keskellä on mahtavan kokoinen, laajennettava pöytä. Avotilan ylle ulottuvassa kattolipassa on haitarimallinen kangaskattoluukku. Marexin ideoimilla ja nyttemmin monien kopioimilla verhomaisilla kuomuseinämillä avotilan saa suljettua sukkelasti. 

Takaseinä aukeaa kokonaisuudessaan. Saranaovea käytetään perinteiseen tapaan käsin, kookas takaikkuna laskee ja nousee sähköisesti. Gourmet-versiossa pentteri ottaa suljetusta kansisalongista leijonan osan, mutta sen etupuolelle mahtuu kuitenkin kookkaat paripenkit sekä paapuurin laidalle että ohjaamoon styyrpuurin puolelle. Molemmilla puolilla on liukuovet, joista pääsee pujahtamaan suoraan leveille sivukansille. Kuskin ajoasennon viimeistelee sähköinen kojelaudan säätö, jonka mukana liikkuu sekä ratti että kaasukahva.

Keulakannella on iso aurinkotaso ja hyvin tilaa toimia. Ankannokka ja keulaportaat eivät ole koskaan sopineet Marexien pyöreän puhdaslinjaiseen keulamuotoon, mutta nyt asia on ratkaistu. Suuren ankkuriboksin luukun alta löytyy tarvittaessa esiin taittuva ankannokka portaineen. Sekä keulan että perän ankkurivinssit on varustettu kameralla, joten ankkurin liikkeitä voi seurata kojelaudan monitoiminäytön ruudulta.

Kolmen kajuutan versiossa omistajan sviitti on keulassa ja sen privaattitoiletti paapuurin laidalla. Päivätoiletti on styyrpuurin puolella. Keskiveneessä on rinnakkain parivuoteellinen vip-vieraskajuutta sekä vuoteella ja vuodesohvalla varustettu kolmoskajuutta, joka toimii myös vaikka nuorison peliluolana. 

Kahden makuukajuutan versiossa keulan mastersviitti kasvaa entisestään ja saa suuremman, erillisellä suihkuhuoneella varustetun toiletin styyrpuurin laidalta. Paapuurin toiletti pysyy oven sijaintia lukuun ottamatta samanlaisena kuin kolmen kajuutan versiossa, mutta siirtyy keskikajuuttaan majoittuvien käyttöön. Käytännössä kajuutat vaikuttavat hyvinkin samanveroisilta.

13,7 metriä pitkän, 4,3 metriä leveän ja 13 tonnia painavan Marexin konehuoneessa on aina kaksi Volvo Penta D6-dieselin vahvinta versiota. IPS- ja akselivetoisissa se tarkoittaa 480 hevosvoimaa per kappale, DPI-perävetolaitteiden kanssa teho on rajoitettu 440 hevosvoimaan per kone. IPS:llä vakiovarusteisen Marex 440 Gourmet Cruiserin hinnat alkavat naftista miljoonasta. Messuvenettä oli varusteltu 1,3 miljoonaan saakka.

www.marex.no

www.marinepalvelu.fi