Lapsille tarjotaan aiempaa enemmän mahdollisuuksia veneilyyn. Perinteiset, venekerhojen perinteiset alkukesän jollaleirit ovat jalostuneet viime vuonna käynnistyneeksi Lasten purjehduskouluksi, joka toimii polkuna purjehdusharrastuksen pariin. 

Tänä kesänä aloittaa uusi Lasten veneilykoulu, joka tarjoaa 5–12-vuotiaille mahdollisuuden oppia moottoriveneilyn alkeet rib-veneillä. Ohjaajien kouluttamisen sisältävää oppikokonaisuutta on ollut laatimassa Suomen purjehdus ja veneily ry (SPV), jonka valtakunnalliseen konseptiin koulu kuuluu. 

SPV on saanut yhteistyökumppaneita. Mercury Marine antaa koulun käyttöön rib-veneet ja moottorit. Kilpaveneilytoimintaa pyörittävä RaceWKND! hoitaa käytännön järjestelyt paikallisten venekerhojen kanssa, joiden kattojärjestö SPV on.

SPV on kouluttanut uudet veneilyohjaajat ja tiedottanut jäsenkerhojansa. Järjestäjät hyödyntävät koulutustoiminnan käynnistämisessä Suomen Moottoriveneklubin pitkää kokemusta lasten ja nuorten veneilytaitojen kehittämisessä.

Mallia toiminnalle luotiin jo viime kesänä yhdessä Kuopion pursiseuran kanssa, ja veneilykoulu sai innostuneen vastaanoton.

– On upea mahdollisuus päästä mukaan kehittämään harrastustoimintaa lapsille ja nuorille, sanoo SPV:n toiminnanjohtaja Jan Thorström.

– Annamme enemmän kuin mielellämme osaamisemme ja verkostomme veneilykoulun käyttöön.

Veneilykoulun tarjonta

SPV:n lasten veneilykoulukonseptin tarkoituksena on tukea jäsenseurojen junioritoimintaa. Viime kesänä perustettu Lasten purjehduskoulu sai hyvän alun, ja siinä on mukana 37 venekerhoa 25 eri paikkakunnalla. Lasten veneilykoulua on pioneerina kehittänyt Suomen moottoriveneklubi, jonka kurssit ovat olleet suosittuja.

Tämän kesän rib-koulu toteutetaan siis yhteistyökumppaneiden kanssa, mikä mahdollistaa Thorströmin mukaan koululle hyvät puitteet.

– Yhteistyöllä on tarkoitus laajentaa veneilykoulukonsepti usealle seuralle osaksi junioritoimintaa ja veneilytaitojen opettamista lapsille ja nuorille, hän kertoo.

Lasten veneilykoulu on uusi kattokonsepti, jossa moottoriveneilyä harjoitellaan Mercury marinen moottoreilla ja rib-veneillä SPV:n kouluttamien ohjaajien johdolla. 

Veneilykoulussa opitaan veneilytaitoja turvallisessa ympäristössä ja laadukkaalla kalustolla. Opetus sisältää veneen ajon lisäksi esimerkiksi kartanlukua, navigoinnin alkeita, merimerkkien tunnistamista ja muiden vesilläliikkujien huomioimista.

– Rib-veneet ovat osoittautuneet loistaviksi välineiksi veneilykouluissa. Veneitä on helppo ajaa ja niiden kautta lapsille syntyy hyvä ensikosketus veneilyyn. Veneet ovat sopivan kokoisia, jotta lapsetkin osaavat niitä ajaa ja hallita itsenäisesti, Thorström sanoo.

Venekerhot ja pursiseurat tarjoavat paljon muutakin toimintaa kesäkaudella veneily- ja purjehduskoulujen lisäksi. Kilpapuolella löytyy harjoitus- ja valmennusryhmätoimintaa alkeistasolta lähtien.

– Monilla seuroilla erilaiset kesäleirit ja viikonlopputapahtumat ovat lapsille kesän kohokohtia.

Veneilyyn pääsee nykyään tutustumaan monilla eri venetyypeillä ribeistä isoihin purjeveneisiin ja optimistijollista purjelautoihin asti. SPV:n jäsenseurat järjestävät Lasten purjehduskoulun kursseja ympäri Suomen kesän aikana. Kurssitarjonta eri ikäisille voi vaihdella seurojen välillä. Tarjontaan pääsee tutustumaan osoitteessa www.lastenpurjehduskoulu.fi

Lasten kurssiviikot ovat suosittuja

Lasten veneilykoulu ja Lasten purjehduskoulu ovat kattokonsepteja, joiden alla SPV:n jäsenseurat järjestävät kursseja. Veneily- ja purjehduskoulujen ilmoittautumiset avautuivat jo varhain keväällä ja kurssit täyttyvät nopeasti. Ilmoittautumiset tehdään suoraan kouluja järjestäville seuroille, joiden tiedot löytyvät myös SPV:n kotisivuilta. Itäisellä pääkaupunkiseudulla Lasten purjehduskouluja järjestää esimerkiksi East Side Sailing Team -seurayhteisö.

Lasten Purjehduskoulu -leiriviikot toimivat hyvänä ponnahduslautana purjehdusharrastukseen, mutta kasvattavat lapsia vastuulliseen vesilläliikkumiseen ja -olemiseen myös yleisemmin.

Veneilykoulun puolella uudet rib-veneet tarjoavat mahdollisuuden aloittaa matalalla kynnyksellä uudenlaista junioritoimintaa, kun taas Purjehduskoululla on pidemmät perinteet. Veneilykoulun kummiksi on lähtenyt F4-luokan hallitseva maailmanmestari Alexander Lindholm, ja purjehduspuolella kummeina jatkavat maajoukkueesta tutut Tuuli Petäjä ja Tapio Nirkko.

Lasten kouluihin mukaan ilmoittautuessa ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta. Aluksi tutuksi tulevat vesillä liikkuminen, ohjaaminen ja veneen hallinta. Taitojen ja innostuksen karttuessa harrastusta voi jatkaa seurojen jatkokursseilla ja seurojen viikkoharjoituksissa.

Veneilyn ja purjehduksen parissa on monipuolinen valikoima eri luokkia, joista voi valita oman suosikkinsa jatkoa ajatellen. Kilpaveneilyn puolella SJ-10-luokka tarjoaa sopivan haasteen, jos lapsi haluaa ryhtyä kilpaveneilemään.

– Purjehduksen puolella perinteinen optimistijolla ja myös purjelaudat tarjoavat hyvän tavan aloittaa harrastus kilpailumielessä, Thorström sanoo.

– Junioritoiminta isossa kuvassa jäsenseuroissamme on ollut melko stabiililla tasolla viime vuosina. Seurojemme toiminnassa on mukana noin 4 000 juniorijäsentä ja esimerkiksi Lasten purjehduskouluun osallistui viime kesänä yli tuhat lasta.

Moottoriveneillä tapahtuvan kilpaveneilyn suosio on ollut viime vuosina kasvussa. Nuorisoluokkia on kaksi, 8–12-vuotiaille tarkoitettu SJ10 ja 10–16-vuotiaille sopiva GT15. Molemmissa ajaa poikien lisäksi aktiivisesti myös tyttöjä.

Kilpaveneilyn puolella junioreiden kilpaveneilyyn osallistuvien määrä on kuitenkin ollut kasvussa viime vuosina lajin parissa tehdyn työn ansiosta.

– Seurojen järjestämät kokeilupäivät ovat kurssien lisäksi hyvä tapa tutusta lajeihin, Thorström summaa.

Junioritoiminnan pioneeri

Helsingissä toimiva Suomen Moottoriveneklubi (SMK) aloitti Lasten ja Nuorten veneilykoulun jo vuonna 2014. Koulutuspäällikkö ja varakommodori Timo Kivioja ehdotti lasten veneilykoulutuksen laajentamista optimistipurjehduksesta kattamaan koko veneilyn kirjon.

– Miksi lapsille ei voisi opettaa laajasti veneilytaitoja, siis ihan samoja asioita kuin aikuisellekin, Kivioja kysyi.

Tästä lähti pohdinta, jonka seurauksena SMK loi uudenlaisen konseptin, jossa opetetaan lapsille laajasti veneilyä ja käytännön veneilytaitoja. Käytännössä tämä tarkoittaa navigointitaitojen opettamista, joka sisältää merimerkkien tuntemisen, väistämissäännöt, kartanlukutaidon, kompassin käytön perusteet sekä hyvän merimiestavan periaatteet.

– Opetamme myös hätätilannetoimintoja, ensiaputaitoja, luonnossa liikkumisen taitoja eli kaikkea, mitä veneilijä tarvitsee.

Toimintaan liittyy myös vesipelastuskurssit, joita järjestetään keväisin. Niissä harjoitellaan veneilijän tarvitsemia taitoja kuten sitä, kuinka veteen pudonneen saa takaisin veneeseen, miltä vaatteet päällä uiminen tuntuu ja miten autetaan kaveria vedessä.

– Ohjaajamme ovat hyvin koulutettuja, vastuullisia veneilijöitä, joilla on useamman vuoden kokemus rib-veneistä ja merellä liikkumisesta eri olosuhteissa, Kivioja sanoo. Vesillä liikutaan lähes kaikissa olosuhteissa, myös kovalla tuulella, sumussa ja sateessa.

– Kursseja on vetänyt ja kehittänyt Mirja Kivioja, jolla on muun muassa uimaopettajan ja vesiralliohjaajan koulutus. Mirja on myös kehittänyt suuren osan leikeistämme, joiden avulla opetamme navigointitaitoja, Kivioja kertoo.

– Alkuun ja aina mahdollisuuksien mukaan olemme harjoitelleet myös purjehtimista, mutta siinäkin on ollut sama idea: oppia liikkumaan turvallisesti vesillä. Kulkuvälineellä ei ole väliä.

https://spv.fi/lapset-ja-nuoret/

www.racewknd.com/fi/boatingschool