Alumiinirungon ja lujitemuovikannen yhdistäminen avoveneeksi on etenkin suurimpien suomalaisten venevalmistajia juttu. Sellaisia ovat esimerkiksi Silverin Y-sarja, Yamarinin Crossit, Finnmasterin Huskyt ja Bella-Veneiden Falconit. Ulkomaisista venemerkeistä samalla konseptilla Suomen markkinoilla on oikeastaan vain norjalainen Nordkapp R-sarjan malleillaan.

Täysalumiiniveneissä suurimmat nimet ovat Suomessa Buster ja Faster. Myyntimäärissä kaukana niiden takana on lukuisia pienempiä pelureita, joista kukin pyrkii parhaansa mukaan parrasvaloihin. Tässä kolmen kotimaisen valmistajan vähän epätavanomaisemmat näkemykset aiheesta täysalumiininen avovene.

www.alucat.fi

www.alutroll.fi

www.apajiboats.fi

Alucat W10 Tour

Alucat W10 on täysin uusi, hiukan alle kuusimetrinen alumiinikatti, jonka mallinumero kuvaa kannen pinta-alaa neliömetreissä. Alumiinin ja katamaraanirungon etuja on sovellettu aiemmin lähinnä kala- ja työveneissä, mutta messuilla nähty Tour-versio kosiskelee kalustuksellaan ja varustuksellaan myös perhe- ja retkiveneilijöitä.

W10 Tourin perään on kalustettu pöydästä ja laitasohvista muodostuva kattaus, joka toiminee paremmin oleskelu- kuin matkustustilana. Muihin retkimukavuuksiin kuuluu apukuskin pulpetin uumeniin piilotettu jääkaappi ja kemiallinen wc.

Keula on avointa tilaa, ja avattava keularamppi pitää huolen siitä, että mukaan voi työntää helposti vaikka lastenrattaat ja polkupyörät.

Tour-version 40 000 euron lähtöhinta ilman moottoria pitänee kuitenkin huolen siitä, että myyntitilastojen kärkeen Alucatilla ei vielä ole asiaa. Moottoriksi sopii 100–150-hevosvoimainen perämoottori. Tourin lisäksi tarjolla on tukku muita versioita, kalaveneestä erikokoisella ohjaushytillä varustettuihin malleihin.

Alutroll 400 Flatfish

Alutroll tekee etenkin kalastukseen kustomoituja aluveneitä. 400 Flatfish on pieni mutta vakaa kalastusalusta tai kuormajuhta. Matalien laitojen ansiosta kalastus ja kuormaus käy helposti. Poikkeuksellinen vakaus on trimaraanirungon ansiota.

Veneen hinta on himpun alle 4 000 euroa, pakettihinnaksi 3,5-hevosvoimaisella Tohatsulla varustettuna ilmoitetaan 4 640 euroa. Pituutta Flatfishillä on 4,15 ja leveyttä 1,65 metriä.

Apaji 410 Jon

Apaji on uusi suomalainen kalavenemerkki, joka kuuluu samalle omistajalle kuin Ruoto-kalastustarvikeliikeketju. Veneet valmistetaan Salossa, ja mallistoon kuuluu entuudestaan viime vuonna esitellyt 470 ja 540.

Venemessuilla lanseerattu uutuus Apaji 410 Jon aika tarkkaan Alutrollin pituinen mutta liki 35 senttiä kapeampi. Se muuttaa venettä luonnollisesti aika paljon. Puikkomainen Jon on tarvittaessa vaikka kannettavissa ja sillä koluaa helposti vähän pienempienkin vesistöjen otti- ja passipaikkoja.

Veneen saa alle kolmella tonnilla ja messutarjous 6-hevosvoimaisen Mercuryn kerä kirjattiin punaisilla lukemin 2 690.