Alumiinirunkoiset bowriderit ovat selvästi Suomen myydyin veneluokka. Niissä kauppa käy etenkin 5–6 metrin kokoluokassa. Matalalla keulakajuutalla varustetut noin kuusimetriset daycruiserit ovat puolestaan Suomen myydyin retkiveneluokka, eikä viime vuoden hellekesän pitäisi ainakaan jarruttaa niiden suosiota.

AMT:n ajoitus on täsmällinen, sillä se lanseeraa venemessuilla alumiinirunkoisen, 5,6-metrisen 195 BRf:n ja 6,3-metrisen 210 DC:n.

www.amtveneet.fi

AMT 190 BRf

AMT:n alumiinirunkoiset mallit tunnistaa tästä lähin mallimerkinnän f-kirjaimesta. Se viitannee alumiinirunkojen valmistajaan, Fasteriin.

Tähän asti AMT:n alumiinirunkoisten mallien lujitemuovinen kansimuotti on ollut täsmälleen sama kuin lujitemuovirunkoisissa malleissa. Uusi 195 BRf muuttaa kaavan, sillä sen tilaratkaisu poikkeaa lujitemuovirakenteisesta 190 BR:stä.

BRf:ssä on täysleveä peräpenkki, ja sen selkänojan takana on tilava kuomukotelo. Kulku uimatasoille tapahtuu selkänojan yli, joka samalla muodostaa avotilaan luontevan takareunan.

Uimatasot ovat sen verran kookkaat, että köysilaatikoiden luukut mahtuu avaamaan uimatasoilta käsin. Uimatasolta toiselle kulkemista moottorin etupuolelta helpottaa moottorikaivon reunassa olevan kulkusilta. Kulkusilta on kiinteä, eikä estä moottorin kippaamista.

Peräsohvan ja ohjaamon erillisistuimien väliin jää 190 BRf:n kokoluokka huomioiden runsaasti tilaa. Väljä tilaratkaisu on monikäyttöiseen veneeseen omiaan.

Ajo-asento on mukava, ja ohjaamon ergonomia kosketusetäisyydellä olevaan plotteria myöden kunnossa. Kartturin istuu AMT:ssä yhtä mukavasti kuin kippari.

Paketit muodostuu 80-, 100-, ja 115-hevosvoimaisista Honda-vaihtoehdoista, joista keskimmäinen tarjoaa parhaan teho-paino-hintasuhteen. Pakettihinta on 35 990 euroa. Vakiovarustukseen kuuluu muun muassa 9-tuumainen Raymarinen plotteri, harmaa turkki, ajokuomu, tuulilasinpyyhin ja hydrauliohjaus.

AMT 210 DC

AMT lanseerasi oman venemalliston vuonna 2006, ja ensimmäisessä aallossa oli mukana 200 DC. Se jatkaa mallistossa ainakin toistaiseksi, vaikka AMT esittelee messuilla sen rinnalle uuden 210 DC:n.

6,3-metriä pitkän ja 2,4 metriä leveän 210 DC:n tilaratkaisu on tutun tuntuinen: perässä u-sohva, ohjaamossa kaksi kuppipenkkiä ja keulakajuutassa v-vuode. Kokonaisuus on tutun toimiva. Terävämpien muotojen myötä tilankäyttö on tehostunut, joten avotila tuntuu väljältä ja kajuutan sisäkorkeus on entistä suurempi.

Sohvasta ja erillisistuimista saa muodostettua seitsemän hengen oleskelutilan, sohvan keskelle asetettua pöydän, ja pöytälevyn ja täytepatjan avulla sohvasta syntyy aurinkotaso tai varavuode. Koko avotilan kattava ajokuomu kuuluu vakiovarusteisiin.

Keulakannelle noustaan leveitä, kajuutan liukuoveen muotoiltuja portaita pitkin. Pulpettien reunassa olevat kaiteet on upotettu, jotta kulkuväylä kajuuttaan ja keulakannelle on mahdollisimman leveä. Pienet yksityiskohdat merkitsevät. Harvassa nykydaycruiserissa on kansiluukkua, mutta AMT:ssä se on vakiona. Sen kautta kajuuttaa on helppo lastata ja hyvä tuulettaa.

Hiukan yli kuusimetristen daycruiserien perusteho on tänä päivänä 150 hevosvoimaa, joka riittää noin 40 solmun huippunopeuteen. Hinnat on vakiintuneet noin 50 000 euroon. AMT on hyvin hollilla, sillä 210DC:n pakettihinta 150-hevosvoimaisella Hondalla lähtee 48 990 eurosta. Päivitys 200-hevosvoimaiseen V6:een maksaa 3 500 euroa. AMT:n tapaan Raymarinen 9-tuumainen Axiom kuuluu pakettiin vakiona.