Lähimmäksi bowridereita – ja tiloiltaan paljon niiden ylikin – pääsevät Helsingin venemessuilla Suomen ensiesittelyssä olevat Polaris-konsernin Benningtonit. Ne ovat Yhdysvalloissa erittäin suosittuja ponttoniveneitä, jotka ovat omiaan suurenkin seurueen kelluttamiseen kauniin kesäpäivän ajan. Benningtoneissa on kolme täysimittaista ja muotoiltua ponttonia sekä laadukas kalustus, minkä ansiosta kyse on ponttonivenesegmentin merikelpoisempaan, suorituskykyisempään ja luksukkaampaan kastiin asemoituvista veneistä. 

Jo messuilla esillä olevissa, Benningtonin perustasoa edustavissa, L-sarjan malleissa on eurooppalaiset venetottumukset ylittävän muhkea kalustus. 23- tai 25-jalkaisena saatavassa L-sarjassa on tarjolla neljä erilaista perustilaratkaisuvaihtoehtoja, joita voi vielä muokata monipuolisesti ostajan toiveiden mukaisesti. Esimerkiksi peräosa voidaan kalustaa tavallisempien sohvaratkaisujen sijaan vaikkapa pop-up-pukuhuoneella ja kemiallisella wc:llä varustetulla aurinkotasosohvalla tai pentterillä ja dinetillä. L-sarjalaisten hinnat asettuvat 150-hevosvoimaisella Yamahalla varustettuna ja vakiovarustein 95 000–115 000 euron haarukkaan. 

Jos toiveissa on päiväristeillä isolla porukalla ja hyvissä olosuhteissa, ovat Benningtonit vahvoilla. Niiden tilatarjonta ja oleskelumukavuus ovat markkinoiden muihin vastaavan hintaisiin avovenevaihtoehtoihin nähden jopa ylivertaista luokkaa. Ponttonivene ei varmasti ole ”jokaisen pala kakkua”, mutta vaihtoehtoa kannattaa tutkia avoimin mielin. Tuskin kaikki Pohjois-Amerikan ponttoniveneilijät ihan kuutamolla ovat.

Jotain samaa mutta täysin erilaisessa paketissa tarjoaa puolalainen Futuro Boats. Se tekee nimenmukaisesti muotoiltuja täysalumiiniveneitä erityisesti hollantilaiseen makuun. Helsingin venemessuilla on esillä 20- ja 25-jalkaiset mallit, joita yhdistää keulan tilava U-sohva, suhteellisen takana oleva ohjauspulpetti ja perässä olevaan koppaan piilotettu perämoottori. Hollantilaisittain puhuttaisiin sloep- tai tender-tyyppisestä avoveneestä.

Kuusimetriseen ZX 20:een on piilotettu 60-hevosvoimainen ja 7,7-metriseen ZX 25:een 200-hevosvoimainen Tohatsu. ZX 25:n erikoisuus on konekopan ja ohjauspisteen välissä oleva ”telttatoiletti”. Hyvin varusteltuja messuveneyksilöitä kaupataan 55 900 ja 109 900 euron hintaan. 

Kovaa kumia

Kovapohjaiset kumiveneet eli ribit ovat Suomessa suhteellisen pieni moottoriveneluokka, jonka kokonaismarkkina oli viime vuonna noin sadan veneen luokkaa. Ylivoimaisena markkinaykkösenä Suomessa on viime vuosina häärinyt ukrainalainen Brig, joka sai viime vuonna myytyä ja toimitettua Suomeen 40 venettä. 

Brigin haastajat ovat olleet aika hajanainen joukko. Helsingin venemessuilla laajinta mallistoa esittelee Highfield, joka erottuu muista ribeistä alumiinirungollaan. Highfieldin laajasta, päiväretkikäyttöön kalustetusta Sport-mallisarjasta löytyy tusinan verran kokoja kolmen ja yhdeksän metrin välillä. 

Highfield SP 600 on sarjan uusi koko, jonka pakettihinnat alkavat 115-hevosvoimaisella Mercurylla varustettuna 54 000 eurosta. 150-hevosvoimainen koneella, Hypalon-ponttoneilla, eva-turkkipinnoitteella, varustekaarella, peräsohvalla, ohjaamon nojapenkillä, pulpettiin integroidulla T-topilla, keulan aurinkotasolla, 9-tuumaisella Garminilla ja muulla Comfort-versioon kuuluvalla varustuksella päädytään noin 70 000 euron messutarjoukseen.

Grand kuuluu Brigin tavoin kansainvälisesti menestyviin ukrainalaisiin venemerkkeihin, joka on kärsinyt Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta. Molempien merkkien kohdalla näkyy varovaisten arvioiden mukaan ehkäpä jotain valoa synkän tunnelin päässä, sillä Suomeen odotellaan saapuvan alkuvuoden aikana ainakin joitakin toimituseriä veneitä.

Grandin päiväretkivenemallisto tuntee nimen Golden Line, jonka uusin malli on mallivuodelle 2022 julkistettu Grand G580LF. Venemessuilla se on Suomen ensiesittelyssä ja kaupan 45 000 euron messutarjoushinnalla. Sillä hinnalla ei saa vielä hypaloneita, mutta varsin kattavan kalustuksen ja perään tehosuosituksen ylärajalle asettuvan 150-hevosvoimaisen Mercuryn. Se liikuttanee alle kuusimetristä ja vain 650 kilon painoiseksi ilmoitettua venettä varsin lennokkaasti.

Hiukan lyhyemmässä Valiant Med 550 Black Edition Basic+:ssa on vähän vaatimattomampi kalustus, mutta vastavuoroisesti enemmän tilaa liikkua, harrastaa ja kuljettaa. Hypalon-ponttoneilla ja maltillisemmalla 80-hevosvoimaisella Mercurylla messuhinta on puristettu nippa nappa alle 40 000 euroon. 

Ranskalainen Zodiac on yksi tunnetuimpia rib-venemerkkejä, myös Suomessa. Monipuolisen malliston poiminta on Helsingissä ensimmäistä kertaa esillä oleva mallivuoden 2022 uutuus, Medline 6.8. Vajaa seitsemän metriseen päiväristeilijään mahtuu jo kaksi kunnon oleskelutilaa, aurinkotaso keulaan ja U-sohva pöytineen perään. 

Pulpetti ja tuplapenkki on asemoitu paapuurin laidalle, joten styyrpuurin puolelle jää hyvä kulkuväylä, joka jatkuu perässä aina näppärästi ponttonin jatkeeksi kaartuvalle uimatasolle. Liikuttamisesta huolehtii 200-hevosvoimainen Mercury. Messuveneen listahinta kipuaa lähes 100 000 euroon.

Neljä erilaista näkemystä keskipulpettiveneestä 

Avoveneuutuuksista kenties tavanomaisin on Sting 580 S. Se on kallellaan sporttisen päiväretkiveneen suuntaan ja voidaan varustaa 100–115-hevosvoimaisella Mercurylla. Pakettihinta on puristettu kilpailukykyisesti 40 000 euron tuntumaan.

Stingiin on saatu sovitettua aika onnistuneella tavalla käyttökelpoisia, pitkittäis- ja poikittaissuuntaisia kulkuväyliä sekä istuma- ja oleskelutilaa. Leveä ja korkea tuulilasi edustaa kooltaan ja muotoilultaan Pohjoismaista näkemystä hyvästä eli sen voi kuvitella ainakin jossain määrin suojaavan ajoviimalta ja kylmältä. Sen sijaan vahvasti vihertävä sävytys ei ainakaan paranna läpinäkyvyyttä harmaissa olosuhteissa.

Piirun Stingiä suurempi kuusimetrinen Saxdor 205 on uusi versio parin vuoden takaisen Saxdor 200:n rinnalle. Poissa on korotettu etuavotilan turkki ja omituinen kolmenistuttava skootteripenkki, tilalla tavanomaisen syvä etuavotila ja jälleen uniikki, mutta tyystin toisenlainen neljästä käännettävästä erillisistuimesta ja pöytätasoista muodostuva istuinmoduuli. Sen sovitus on senttipeliä, mutta ideassa on virtaa eikä toteutuskaan ole hullumpi. Eniten kanittaa jalkatiloista, jotka jäävät ahtaaksi, kun penkit on käännetty vastakkain.

Tuulilasin saa levitettyä auki molemmilta puolilta, joskin mekanismin kanssa on vielä tekemistä. Sen sijaan pulpetin etureunasta aukeava kookas luukku paljastaa pulpetin uumenista wc-komeron, jonka käyttökelpoisuus yllättää positiivisesti. Oma toiletti on hyvä lisä paiväveneeseenkin, varsinkin perhekäytössä. 

Kokonaisuutta kattaa lisävarusteena saatava T-top, jota ei ulkonäkösyistä ole nostettu aivan kaikille riittävän seisomakorkeuden takaavalle tasolle. Myös isojen jahtien tyylinen ja laitaporteilla varustettu läpinäkyvä peräpeili on lisävaruste. Pakettihinnat vakiovarustein ja 115-hevosvoimaisella Mercurylla starttaavat 40 000 eurosta, messuveneen tavoin varusteltuna Saxdor 205 on 65 000 euron peli.

Rand Source 22 palauttaa Tanskalaisen muotoilun ja suunnittelun takaisin veneilykartalle. Tyrmäävän tyylikäs vene on tehty yksinkertaisesti ja häpeilemättömästi nautittavaksi kauniina kesäpäivänä. Tilaratkaisu toimii tarkoitukseen loistavasti: keulassa on mukavasti pehmustettu loikoiluosasto ja taakse saa muodostettua kokoluokka huomioiden hämmästyttävän hyvän, 5–6 hengen vastakkain pöydän ääressä istuttavan oleskelutilan, jonka molemmille puolille jää hyvät kulkuväylät uimatasolle tai keulaan. Vastaavaan on totuttu vain metriä suuremmissa T-top-veneissä.

Bensa- ja dieselkäyttöisten perä- ja sisäperämoottorivaihtoehtojen lisäksi moottorivalikoimasta löytyy rauhalliseen lipuiluun sopiva 50-kilowatin sähköperämoottori tai täysitehoinen 170 kilowatin täyssähköinen sisäperämoottoriratkaisu. Polttomoottorien osalta hinnat alkavat 85 000 eurosta (150 hv Mercury). Täyssähköversioiden ääripäät ovat 133 400 (50 kW Torqeedo ja 40 kWh ajoakku) ja 211 500 euroa (170 kW E-Drive ja 78 kWh ajoakku).

Samassa kokoluokassa mutta tyystin toisenlaisen käyttötarkoituksen ja toteutuksen tarjoaa Arronet 23’5 SPT 2. Se on tehty saariston kulkujuhdaksi tai merikalastusveneeksi, joka ei vierasta huonoa keliä tai ronskeja otteita. Mukavuus keskittyy ohjaamoon, jota suojaa kookas tuulilasi, pulpettiin integroitu T-top, sekä katoksen sivut ja tuulilasin ja T-topin välin sulkeva kuomu.

Rakenne on sitä luokkaa, että jonkin verran täytyy vettä Vantaassa virrata, ennen kuin Arronet hyytyy tai edes osoittaa väsymisen merkkejä. Hintamaisema asemoituu moottorivalinnasta (150–250 hv Suzuki) riippuen 70–80 000 euroon.

Vene 23 Båt -venemessut Helsingin Messukeskuksessa 10.–19.2.2023. Avoinna ma-pe klo 11–19 ja la-su klo 10–18. Vielä ehtii.

www.venemessut.fi