Helsingin Herttoniemessä toimiva Waltic paikkaa uusilla edustuksillaan venäläisten Vboatsin ja Master Pron maahantuonnin päättymistä. Uusina merkkeinä Waltic tuo Suomeen ja myyntiin ukrainalaisen Finvalin ja saksalaisen Seamachinen. Finvaleja on myyty Suomessa aiemminkin, edustus siirtyy Walticille edelliseltä maahantuojalta Boatman Groupilta. Seamachine on Suomessa kokonaan uusi tuttavuus. Molempien merkkien mallistot keskittyvät 4–7 metrin kokoluokkaan sijoittuviin alumiinirakenteisiin avoveneisiin, joissa kalastus on käyttötarkoitusprioriteeteissa melko korkealla.

Finvalin ohella myös toinen ukrainalainen venemerkki, jonka tuotanto pyörii sodan keskelläkin, on saanut Suomessa uuden maahantuojan ja päämyyjän. Helsinkiläisen Sea Storen lopetettua toimintansa UMS-veneet tuo jatkossa maahan inkoolaisyritys Strömsholm. UMS:n mallisto koostuu 4–8-metriä pitkistä, yleis- ja kalastuskäyttöön tarkoitetuista täysalumiiniveneistä.

Harkovan alueella toimivia ulkrainalaisia kumi- ja rib-venevalmistajia sota on kohdellut alumiinivenemerkkejä tuntuvammin. Inkoolaisen Marinewn maahantuoma Brig on. hallinnut viime vuodet Suomen rib-venemarkkinoita suvereenisti, mutta alkaneen vuoden osalta tilenne on auki. Toinen kansainvälisesti tunnettu ja suosittu ukrainalainen rib-venemerkki Grand on puolestaan saanut useamman vuoden hiljaiselon jälkeen Suomeen maahantuojan, kun sipoolainen VeneeX on aloittanut Grandin maahantuonnin.  

Brigiä lukuun ottamatta muut mainitut merkit ovat esillä parhaillaan Helsingin Messukeskuksessa käynnissä olevilla Vene 23 Båt -messuilla. 

www.venemessut.fi