Markkinoille on viime vuosina tullut vinhaan tahtiin sekä täysin uusia että olemassa olevista pulpettivenemalleista edelleen kehitettyjä heittokalastusveneitä. Osa niistä on tehty puhtaasti kalastuksen ehdoilla, toisissa on panostettu ainakin jossain määrin myös monikäyttöisyyteen.

Tänään päättyvillä Helsingin venemessuilla on tässä esiteltävän neljän vaihtoehdon lisäksi esillä uutuuksina esimerkiksi viime vuonna esitellyn Alutroll 465 Trooperin DC-tuplapulpettiversio, oneoffina kalastusoppaan toiveiden mukaiseksi rakennettu Silacraft Mursu 650, Silacraft 480:n heittokalastusversio Ruthless 480 SC ja muutama muukin, monien vanhempien tuttavuuksien lisäksi. 

Vene 24 Båt: Alba 460 DC 

Ukrainalaisen Alba on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa venemessuilla. 460 DC -tuplapulpettimalli on malliston toiseksi suurin, ja suunniteltu neljän henkilölle. Heittokalastusveneille tyypilliseen tapaan sekä keulassa että perässä on korotetut heittotasot, jotka voidaan varustaa myös kalastuspenkillä. Molempien tasojen alla on säilytystiloja, perätasoon on integroitu myös auki taittuvat penkit kahdelle.

Albat on tehty tummanpuhuvasta messuasusta huolimatta alumiinista. Viimeistely on silmämääräisesti arvioituna hyvää, eikä hintakaan ei ole erityisen edullinen. 460 DC maksaa vakiovarustein ja ilman moottoria 18 950 euroa. Tehosuosituksen yläraja on 70 hevosvoimaa.

www.albaboats.fi | Messuosasto 2b40

Vene 24 Båt: Finval 470 Evo DC

Ukrainalaisella Finvalilla on Suomen markkinoista jo useamman vuoden kokemus. Vuosimallin 2024 uutuus on 470 Evo DC, jolla pystyy pienen syväyksen ansiosta koluamaan mataliakin kalapaikkoja. 470 Evon keula on leveä ja kantava, ja pohjan V-kulma loiva, minkä ansiosta syväys on vain alle 20 senttiä.

Finvalissa tuulilasit ja pulpetit on sijoitettu melko eteen, mikä korostaa taka-avotilan kokoa. Kalastustaso onkin kokoluokka huomioiden poikkeuksellisen suuri, ja varustettu monikäyttöisyyttä parantavalla auki taittuvalla kolmen istuttavalla takasohvalla.

470 Evo DC:n pakettihinta kipuaa 60-hevosvoimaisella Mercurylla varustettuna yli 30 000 euroon, joten hintaero vastaavan kokoluokan normaaleihin mökkiveneisiin on tässäkin tapauksessa selvä.

www.waltic.fi | Messuosasto 2b71

Vene 24 Båt: Kimple 460 Adventure

Kimple lienee tunnetuimpia omalla tuotemerkillä operoivia kiinalaisia venemerkkejä. Se tekee etupäässä kalastukseen käytettäviä alumiiniveneitä, mutta sivupulpetilla varustettu 460 Adventure istuu aika hyvin myös suomalaiseen mökkivenekonseptiin, jossa veneen tulee olla mahdollisiman huoleton käyttää ja hoitaa. Kimplessa pienet kolhut tai naarmut ei vanhojen Busterian tapaan ehkä niin haittaa.

Uudella veneellä on toki uuden veneen hinta, eikä alkuperämaasta huolimatta Kimplen hinta ole mitenkään shokeeraavan halpa. 460 Adventurea kaupataan 40-hevosvoimaisella Mercurylla varustettuna 19 700 euron hintaan. Alle 20 000 euron pakettihinnalta messuilta irtoaa tunnetummista kotimaisista myös esimerkiksi 50-hevosvoimaisella Hondalla varustettu Faster 460 tai Silver Beaver.

www.waltic.fi | Messuosasto 2b71

Vene 24 Båt: Suvi 63 CC Fisher

Jos haluaa mahdollisimman suuren veneen pienellä hinnalla, on Suvia vaikea sivuuttaa. Yli kuusimetrinen Suvi 63 on tehty samalla yksikuorirakenteella kuin Suvin pienemmät moottorivenemallit.

Sen ansiosta lasikuitua kuluu jossain määrin vähemmän ja veneestä tulee kevyempi, mikä johtaa taas pienempää tehontarpeeseen. Suvi 63:n kokoluokassa olevat kaksikuoriset lujitemuovi- ja alumiinivenemallit painavat tyypillisesti yli tuhat kiloa, varustetaan 150-hevosvoimaisella moottorilla ja maksavat päälle 50 000 euroa.

Suvi 63 CC Fisher painaa 630 kiloa ja varustetaan 100- tai 115-hevosvoimaisella koneella, jolla pakettihinnat alkavat hieman reilusta 30 000 eurosta. Hintaluokka on siis sama, kuin esimerkiksi edellä esitellyllä 4,6–4,7-metrisillä, puolet pienemmillä koneilla varustetuilla heittokalastusveneillä.

63-mallistosta voi valita mieleisen mallin vapaasti, sillä kaikki kolme versiota (CC Fisher, Duo ja Duo Fisher) ovat keskenään saman hintaisia. Viimeisin tulokas on mallivuoden 2024 uutuuksiin kuuluva CC Fisher, jossa on ympärikuljettava keskipulpetti ja Suvin Fisher-mallien tapaan irrotettavat peräsohvan kulmapalat ja keulamoottorin asennusvalmius. 

www.suvi-veneet.fi | Messuosasto 6f49