Isojen vesien äärellä, kuten Välimerellä ja Iso-Britanniassa ribit ovat huomattavasti täkäläistä suositumpia, ja niitä käytetään sekä päiväretkiveneilyyn, kalastukseen että erilaisiin purjehdukseen liittyviin apuvenetehtäviin.

Suomessa moottoriveneiksi luokiteltavien ribien kauppaa on hallinnut viimeisen vuosikymmenen yksi merkki, ukrainalainen Brig. Se hätyytteli parhaimmillaan lähes 100 veden myyntiä vuodessa, kunnes Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja yksi sen ohjuksista tuhosi Brigin tehtaan. Sittemmin Brigin toiminta on käynnistynyt Venäjän aktiivisesti tavoittelemassa ja pommittavassa Harkovassa uudelleen, muttei ymmärrettävästi ole lähelläkään entisellään. Samaan aikaan myös Suomen maahantuojalla on ollut omat, erilliset ongelmansa.

Suomen rib-markkinaan Brigin kuvasta katoaminen on vaikuttanut siten, että se on parin vuoden takaisesta koronahuumasta kyykännyt viime vuoden noin 40 moottorivene-ribin kokonaismäärään. Markkinajohtajaksi nousi kymmenellä veneellä kiinalaisvalmisteinen Highfield, ennen kahdeksan venettä toimittanutta Brigiä.

Brigin valikoimista messuilla esitellään pääkuvan Eagle 6.7 ja Navigator 610, mutta varsinaiset uutuudet tulevat tällä kertaa muilta valmistajilta.

Vene 24 Båt: Black Wolf DLX 640

Suomen markkinoille uutena merkkinä messuilla saapuva Black Wolf liputtaa ruotsalaisuuden puolesta, mutta kyse on puhtaasti kiinalaisesta tuotteesta, jota myydään jopa Suomessakin myös toisella tuotemerkillä (Great White). Yli kuusimetrinen DLX 640 on kuitenkin venemessuilla esillä ensimmäistä kertaa Suomessa.

Sen runko ja kansi on valmistettu ribeissäkin yleistyvään tapaan alumiinista ja kellukkeet arvostetusta Hypalonista, mutta muutoin suunnittelua ja toteutusta on selvästi ohjannut halpuutus. Mukana on päiväretkikäyttötarkoitusta vastaava määrä tavaraa kuten pulpetti, penkkejä ja patjoja, bimini ja eva-turkki, mutta mihinkään niistä ei ole erityisesti panostettu, mistä ohuenohuet patjat ja ohjaamon vaatimaton ilme käyköön esimerkkeinä.

Toisessa vaakakupissa painaa hinta, joksi ilmoitetaan ilman moottoria 23 000 euroa. Kun siihen lisätään messuveneen perään pultattu 200-hevosvoimainen valkoinen Yamaha, päästään noin 50 000 euron pakettihintaan. Se on vähemmän kuin saman kokoisista ja tehoisista tunnetumpien merkkisistä kilpailijoista pyydetään, mutta ei ole halpuudessaan vielä mitenkään erityisen shokeeraavaa luokkaa.

www.atvfinland.fiwww.black-wolf.se | Messuosasto 6a80

Vene 24 Båt: Highfield Sport 700

Highfield kuluu maailmaan suurimpiin rib-veneiden valmistajiin, ja on hyvä esimerkki siitä, että Kiinasta tulee myös niin sanottua premium-tason tavaraa, kun niin halutaan. Highfieldin tapauksessa hintakin on sen mukainen.

Laajaa mallistoa uudistetaan ahkerasti. Yksi mallivuoden 2024 uutuuksista on Helsingin venemessuilla esiteltävä Sport 700.  Se on syvällä alumiinirungolla ja Hypalon-kellukkeilla varustettu sporttinen päiväretkivene, jonka ominaisuudet riittävät Suomenlahden ylitykseen ja valloittamaan ulkosaariston etäisimmätkin kohteet.

200-hevosvoimaisella Mercurylla varustettuna seitsemän metriä pitkän ja peräti kolme metriä leveän Sport 700:n hinnat starttaavat vakiovarustein 93 000 eurosta, mutta käytännössä hinnat painuvat 250-hevosvoimaisen moottorin ja lisävarustelun myötä herkästi 100 000 euroon ja yli. T-topilla ja ohjaamon hyvin sekä seisten että istuen tukevilla offshore-penkeillä varustetun messuveneen tarjoushinta on 103 000 euroa.

www.highfieldboats.fi | Messuosasto 6m51

Vene 24 Båt: Nordkapp Airborne 6.3

Rib-venevalmistajat harvemmin siirtyvät normiveneisiin, mutta toiseen suuntaan liikehdintää tapahtuu aina silloin tällöin. Norjalaisella Nordkappilla on Pohjoismaissa vahva asema urheilullisen tyylikkäiden lujitemuoviveneiden valmistajana. Se ei estänyt sitä pari vuotta sitten laajentamasta rib-veneisiin.

Nordkappin rib-mallisarja tuntee nimen Airborne ja ensimmäinen koko oli 7. Sitä seurasi 8 ja nyt 6.3. Nordkapp on pyrkinyt huomioimaan Airborneissaan keskimääräistä paremmin pohjoismaiset veneilytavat ja -tottumukset, mikä näkyy esimerkiksi suurena keulatasona ja perän askelmina.

115- tai 150-hevosvoimaisella Mercurylla varustettavan Airborne 6.3:n hinnat alkavat 56 000 eurosta. Messuvene on ladattu tehokkaammalla moottorilla ja Highline+-varustepaketilla 65 000 euron hintaiseksi.

www.nordkapp-boats.fi | Messuosasto 6f50

Vene 24 Båt: Zodiac Nomad 3.3 ja Pro 7 Fishing 

Zodiac lienee yksi suomessakin tunnetuimmista rib-merkeistä. Ranskalaismerkin ammattisarjan tuotteisiin luottaa muun muassa Rajavartiolaitos. Zodiacilla on Helsingin venemessuilla kaksi tuoretta uutuutta ensiesittelyssä, molemmat saapuivat Suomeen suoraan Düsseldorfin venemessuilta.

Nomad on Zodiacin uusi mallisarja, johon kuuluu viisi kokoluokkaan 2,7 ja 3,9 metrin välillä. Suomeen tuotu 3.3 on siis kuin kirkko keskellä kylää, tasan malliston puolivälissä. Rungot tehdään alumiinista ja tuubien materiaaliksi voi valita joko pvc:n tai Hypalonia vastaavan Neopreenin.

Nomadit on tarkoitettu yhtälailla isompien veneiden apuveneiksi kuin omatoimisiksi pienveneiksi. Lähtökohtana on avovene, jota voi kalustaa tarpeen mukaan. Tavaratilallinen keulatuhto on aina vakiona. Messuveneessä on lisäksi selkänojallinen peräpenkki ja ohjauspulpetti.

Moottorina messuveneessä on Mercuryn vajaan kilowatin tehoinen ja integroidulla akulla varustettu Avator 7.5e -sähkömoottori. Sillä vauhti on uppoumanopeuksilla lipumista. Polttomoottorksi sopii 15-hevosvoimainen, sillä pääsee liukuunkin. Nomad 3.3:n hinnat alkavat 6 000 eurosta, pakettihinta Avatorilla on 9 800 euroa.

Zodiacin fyysisesti suurempi uutuus on Pro 7 Fishing. Pro-mallisarja kuuluu nimestä huolimatta Zodiacin huvivenevalikoimiin, mutta vapaasti kustomoitavana ehkäpä sinne valikoiman hyötyvenemäisempään päähän.

Fishing-versio syntyy valitsemalla kalustukseen vapatelineillä ja klaffiperkuutasolla varustetun nojapenkkiversion, kalasumpun sekä ohjauspulpetin vapa/haavitelineet ja jättämällä muu kalustus minimiin. Monelle kalastukseen hurahtaneelle messuveneen takasohvakin lienee turha, mutta toisaalta ehkä sillä saa myytyä kotijoukoille tai perusteltua itselle idean monikäyttöisestä kalaveneestä, jossa muutkin viihtyvät. Matalareunainen ja vakaa rib-vene tarjoaa sinänsä hyvän lähtökohdan kalastukseen, vaikka varsinaisten heittokalastusveneiden kaltaisia kalastusominaisuuksia Zodiacista ei löydykään.

150-hevosvoimaiselle Mercurylla varustettua Zodiac Pro 7 Fishingiä kaupataan messuilla 70 000 euron pakettihinnalla. Vene 24 Båt -messut ovat avoinna vielä kuluvan viikonlopun.

www.nauticalpartners.fi | Messuosasto 6b38