Pohjanmaan kolmesta isoja ohjaushyttiveneitä valmistavasta merkistä Nord Stareissa on aina korostunut asuttavuus ja suorituskyky. Nykyisin myös kustomoitavuus on suuressa roolissa. Kysymys ei ole pelkästään lisävarustelusta, vaan myös tekniikasta, tilaratkaisuista ja sisustusmateriaaleista.

Mallivuodelle 2024 uudistusvuorossa on 36+. Messuvene on kokonaisuudessaan avattavalla takaseinällä varustettu Cruiser-versio, jossa pentteri on sijoitettu kansisalongin sijaan alas keulan majoituskannen aulaan ja kansisalongin alle jäävässä takakajuutassa on oma erillinen toiletti. 

Lopputuloksena makuukajuutat ovat yksityisyyttä parantavalla tavalla omavaraisia ja selkeästi toisistaan erillään, kansisalonki on puolestaan oleskelua ajatellen miellyttävän olohuonemainen ja luontevassa yhteydessä aurinkopediksikin pedattavissa olevaan taka-avotilan sohvaryhmään.

Tekniikkapuolella uutta on kojelautaan mahtuva 24 tuuman monitoiminäyttö ja moottorivalikoiman kruunaava Volvo Pentan D6-IPS600 (2 x 440 hv) -vaihtoehto. Molemmat ovat luonnollisesti mukana messuyksilössä. 

Nord Star 36+:n hinnat alkavat kahdella D4-270 DPI -sisäperämoottorilla varustettuna 460 000 eurosta. IPS-optio nostaa alkaen hinnan 550 000 euron luokkaan. Messuveneen listahinta kohoaa selvästi yli 600 000 euroon. Muita merkittävän hintaisia ja kuvissa näkyviä rukseja on vedetty esimerkiksi Flexiteek-kannen, värirungon, ja valkolakatun tammisisustuksen kohdalle. Jos yläohjaamo kiinnostaa, sellaisenkin saa noin 40 000 eurolla.

www.nordstar.fi | Messuosasto 6f80

Vene 24 Båt: Aluxa 26 & 28

Turkkilaismerkki alumiinivenemerkki Aluxa on yllätysvieras Suomessa. Nuori, puolentoistavuoden ikäinen valmistaja tähyää kuitenkin tosissaan Pohjoismaiden markkinoille. Tieto täkäläisestä mieltymyksestä alumiiniveneisiin on siis kiirinyt etelään.

Aluxa 26 ja 28 ovat suurimmalta osaltaan sama vene. Tarkalleen ottaen erot alkavat vasta siitä mihin taka-avotila päättyy. 26:ssa avotilan takana perinteinen moottorikaivo yhdelle perämoottorille. 28:ssa on puolestaan jatkettu runko ja kirjaimellisesti tuplakoneet: 26 on varustettu yhdellä 300-hevosvoimaisella Suzukilla ja 28 kahdella. 

Sisätiloiltaan mallipari on periaatteessa identtinen. Kokonaisuus muodostuu V-vuoteellisesta keulakajuutasta sekä kansisalongin ja matkustamon muodostavasta ohjaamosta, pentteristä ja dinetistä. Toilettimon sijoitettu kansisalongin takanurkkaan. Tilaratkaisu on käytännössä tuttu muun muassa monista takavuosien suosituista suomalaisista cabincruiser-malleista.

Aluxa tähtää hinnoista päätellen korkealle. Lisävarustelistan sijaan Aluxa yksilöidään kolmen malliversion kautta, jotka poikkeavat toisistaan paitsi varustelun myös viimeistelyn osalta. Messuveneiden perusateella varustelu on hulppeaa ja viimeistely kieltämättä varsin korkealuokkaista.

Hinnat vaativat silti pureskelua, sillä alle kahdeksanmetrisen 26:n vakioversio alkaa 230 000 eurosta. Malliversiot tuntevat nimet Comfort-, Optimum- ja Grand, ja niiden myötä 26:n hinnat nousevat 325–410 000 euroon. 28 on pyöreät 60 000 euroa kalliimpi. Saattaa tuntua kalliilta, mutta joillekin hinta on toki vain numeroita. 

Aluxan kohdalla eurot kuluvat sekä yltäkylläiseen varustukseen, arvokkaisiin materiaaleihin ja runsaaseen käsityönä tehtävään viimeistelyyn. Paketteihin kuuluu esimerkiksi nappanahkaa, tiikkiä ja rungon ensiluokkainen maalaus, minkä jälkeen Aluxaan ei enää koputtamatta tahdo alumiiniveneeksi uskoa. Tavanomaisten mukavuus- ja navigointivarusteiden lisäksi Aluxaan saa esimerkiksi ilmastointilaitteen, aurinkopaneelit, litiumakut ja invertterin ja pysäköintikamerat. Messuveneistä harmaa 26 edustaa lähinnä Comfort- ja vihreä 28 Grand-tasoa.

Sekä Aluxat että Nord Starin ehtii vielä näkemään Vene 24 Båt -messuilla, jotka jatkuvat Helsingin messukeskuksessa sunnuntaihin 18.2.2024 saakka.

www.aluxayachts.com | Messuosasto 6d80