Touko- ja kesäkuu ovat venekaupan ruuhkakuukaudet, jolloin luovutetaan ja rekisteröidään valtaosa loppusyksyn, talven ja kevään aikana myydyistä uusista veneistä. Kuluvan vuoden toukokuussa ensirekisteröitiin yli 1 500 vesikulkuneuvoa, kun viime vuoden toukokuussa saldo oli noin tuhat.

Eniten rekisteröitiin tuttuun tapaan moottoriveneitä, joiden osuus toukokuun rekisteröintimääristä oli 1 050 kappaletta eli noin kaksi kolmannesta. Vesijettejä rekisteröitiin 456 ja purjeveneitä kolme, joista yksi oli moottoripursi.

Kuluvan vuoden tammi–toukokuussa uusia moottoriveneitä rekisteröitiin kaikkiaan 2 063 kappaletta, mikä oli 31 prosenttien enemmän kuin vuotta aiemmin. Vesijettien rekisteröintimäärä nousi alkuvuonna 34 prosentilla 646:een ja purjeveneiden 25 prosentilla kahdeksasta kymmeneen.

Buster yhä myydyin venemerkki 

Alkuvuoden myydyimpänä venemerkkinä jatkaa Buster, mutta Yamarin on kuronut eron pieneksi.. Yamarinin lukuihin on sisällytetty myös alumiinirunkoiset Crossit, joita osuus Yamarinien kokonaismäärästä on noin puolet. 

Kolmossijasta käy tasaista kamppailua Faster ja Silver. Yli sadan veneen rekisteröintimääriin yltävät viidessä kuukaudessa myös Suvi ja Terhi. Suosituin tuontivenemerkki on sijalta yhdeksän löytyvä venäläinen Vboats.

Purjeveneissä ranskalainen Beneteau on selkeä ykkönen neljän veneen rekisteröinnillä. 

Kappalemäärissä mitattuna ylivoimaisesti eniten myyty ja rekisteröity vesikulkuneuvo on Sea-Doo, joka hallitsee suvereenisti Suomen vesijettimarkkinoita. Viiden ensimmäisen kuukauden aikana Suomeen rekisteröitiin 565 Sea-Doo -jettiä, joista 403 toukokuussa. 

Kanadalaismerkin ylivoimasta kertoo Yamahan vesijettien alkuvuoden rekisteröintimäärä: 59 kappaletta. Jos vain laitteita riittää, on Sea-Doolla kaikki mahdollisuudet rikkoa tuhannen myydyn jetin raja, sillä jettien rekisteröinnit keskittyvät vielä veneitäkin vahvemmin touko- ja kesäkuulle.

Ensirekisteröintitilasto perustuu Traficomin ylläpitämään vesikulkuneuvorekisteriin, joka kattaa Manner-Suomen rannikkoalueineen muttei Ahvenanmaata.

www.traficom.fi