Alkukesän helteet toivat vipinää kauppaan, sillä tänä vuonna kesäkuussa rekisteröitiin 600 vesikulkuneuvoa enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Koko alkuvuoden osalta ensirekisteröintien kappalemäärä kasvoi 707 vesikulkuneuvolla.

Varsinkin pienehköjen moottoriveneiden ja vesijettien kauppa on käynyt koronakeväänä hyvin, sillä alkuvuoden aikana vesikulkuneuvorekisteriin on kirjattu lähes 2 400 uutta moottorivenettä ja yli 1 100 vesijettiä.  Viime vuoteen verrattuna moottoriveneiden rekisteröintimäärä kasvoi kuluneen alkuvuoden aikana 17 ja vesijettien 48 prosentilla.

Purjevenekauppa sen sijaan taantui viime vuoteen verrattuna. Alkuvuoden aikana rekisteröitiin 12 uutta purjevenettä, kun viime vuonna vastaavan ajanjakson saldo oli 18 venettä. Kuluvan vuoden suosituimmat purjevenemerkit olivat ranskalainen Beneteau ja saksalainen Hanse, joita rekisteröitiin alkuvuoden aikana kumpiakin kolme.

Vesijeteissä ylivoimainen markkinaykkönen on Sea-Doo, joita rekisteröitiin alkuvuoden aikana yli 950 kappaletta eli kanadalaismerkin markkinaosuus hipoo 85 prosenttia.  Japanilaiskaksikko Yamaha ja Kawasaki jäivät kauas taakse, Yamaha noin sataan ja Kawasaki noin 30 rekisteröintiin.

Alkuvuoden myydyin venemerkki oli tuttuun tapaan Buster. Yhtä tutusti Busterin kannoilla kirii Yamarin. Bustereita rekisteröitiin alkuvuoden aikana reilut 400 ja Yamarineja 355.

Ero seuraaviin on selvä, sillä Silverin, Suvin, Terhin, AMT:n ja Fasterin muodostaman nelikon rekisteröintimäärät asettuivat kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 150–200 kappaleeseen. Samaan suuruusluokkaan yltäisi myös Bella-Veneet Oy, jos sen neljä venemerkkiä (Falcon, Bella, Flipper ja Aquador) laskettaisiin yhteen. 

Kappalemääräisesti eniten alkuvuoden rekisteröintimääriä viime vuoteen verrattuna kasvattivat Buster ja AMT (molemmat +70 kpl). Myös Yamarin (+67 kpl) ja Silver (+62 kpl) olivat hyvässä vauhdissa. Kymmenen suosituimman venemerkin listalla ainoastaan Falconien rekisteröintimäärä pieneni viime vuoteen verrattuna. Prosentuaalisesti kärkikymmenikön komeimmat kasvuluvut kirjasivat AMT (+83 %), Terhi (+56 %) ja Silver (+52 %).

www.traficom.fi