Kun kevät koittaa, alkaa monen mielessä kutkuttaa ajatus vesille lähtemisestä. Oma vene saattaa tuntua ainakin monelle aloittelevalle veneilijälle kalliilta kertasatsaukselta. Veneliikkeet ovat alkaneet tarjota yhdeksi ratkaisuksi autokaupasta tuttua yksityisleasing-sopimusta.

Suomessa yksityistä veneen liisausta tarjoavat tällä hetkellä ainakin Turun ja Vantaan Yamaha Centerit sekä Kemiönsaaren ja Tammisaaren Venekeskukset. Selvitimme molemmilta palvelun tarjoajilta, mitä kaikkea yksityisleasing-sopimus tarjoaa ja mihin sen myötä sitoudutaan.

Avaimet käteen ja vesille

Yamaha Center tarjoaa BSF Leasing -palvelua, jossa kiinteässä kuukausimaksussa huomioidaan tarvittaessa myös kaikki veneilyn piilokulut kuten laituri- ja talvisäilytysmaksut sekä huolto. Sopimus voidaan myös räätälöidä asiakkaan toiveita vastaavaksi, jolloin kiinteä sopimushinta sisältää esimerkiksi pelkän veneen liisauksen. Sopimusta tarjoavat Yamaha Centerit Turussa ja Vantaalla.

Yamaha Centereistä saa yksityisleasingilla veneiden lisäksi myös muut vapaa-ajan kulkuneuvot.

– Sopimus sisältää joko pelkän veneen tai sen lisäksi huoltopaketin ja veneen talvisäilytyksen. Myös muita lisäpalveluita voidaan liittää osaksi sopimusta. Veneilyharrastuksen kustannukset ovat näin tiedossa asiakkaalla jo sopimusta tehdessä, jolloin voi huoletta keskittyä itse veneilystä nauttimiseen, toteaa Yamaha Centerin myyntipäällikkö Roger Granfors.

Leasing-veneessä pitää olla laaja vakuutus, jonka hankkimisessa myyjä auttaa tarvittaessa. Vakuutuskustannukset ovat sidoksissa liisattavan veneen kokoon. Sopimuksen kohde rekisteröidään rahoituksen takana olevan LähiTapiola Rahoituksen omistukseen ja asiakas jää veneen haltijaksi.

Granfors kertoo, että BSF Leasingin sopimusaika voi olla 24–60 kuukautta. Hänen mukaansa sopimuksia on tehty kymmeniä, joista pidempiaikaiset sopimukset ovat olleet suosituimpia.

Leasing-sopimuksen päätyttyä veneen voi lunastaa itselleen tai se palautuu veneliikkeelle.

Peruspaketissa veneellä saa ajaa kauden aikana 50 tuntia, mutta tarvittaessa voidaan sopia muunlaisistakin käyttötuntirajoista. Sovittujen käyttötuntien ylimenevältä osalta veloitus on 35 euroa per käyttötunti. Jos asiakas haluaa vaihtaa BSF Leasing -sopimuksella hankkimansa laitteen toiseen, pitää se tehdä veneliikkeen kanssa, joka määrittää laitteelle senhetkisen vaihtoarvon ja ottaa käytössä olleen veneen vaihdossa.

Leasing-sopimuksen päätyttyä on mahdollista myös lunastaa vene itselleen erikseen sovittavalla lunastushinnalla. Tarvittaessa voidaan sopia myös rahoituksesta. Myös saman veneen leasing-sopimuksen jatkaminen on mahdollista. Granfors kuitenkin uskoo, että suosituimmaksi vaihtoehdoksi muodostuu uuden leasing-sopimuksen tekeminen uudesta veneestä. Näin asiakkaalla on aina ajossa mahdollisimman uutta kalustoa. 

– Koko myynnissä oleva kalustomme on liisattavissa. Koeajolle pääsee muun muassa Espoon Keilalahdessa, jossa Yamaha Centerillä on ensi kaudella 35–40 venemallia kokeiltavana, Granfors kertoo.

Veneen jäännösarvo kauppiaan vastuulla

Tammisaaressa ja Kemiönsaaressa toimipisteitään pitävä Venekeskus tarjoaa Easy Boating -sopimusta, joka on sisällöltään hyvin samankaltainen leasingsopimus kuin Yamaha Centerilläkin. Myös rahoituspalvelun tarjoaja on sama eli LähiTapiola Rahoitus.

– Sopimus sisältää veneen varusteineen, huollot, vesillelaskun ja noudon sekä talvisäilytyksen yhdellä kiinteällä kuukausimaksulla. Asiakkaan tarvitsee hankkia vain venevakuutus ja laittaa polttoainetta tankkiin, lupaa Venekeskuksen Mats Nyman.

Venekeskuksen Easy Boating -sopimukseen voidaan liittää avaimet käteen -palvelu, jossa vene noudetaan ja palautetaan talvitelakointiin kotilaiturista.

Huoletonta ja mukavaa Easy Boatingissa on hänen mielestään myös se, että asiakas ei tarvitse käsirahaa. Veneliike on myös vastuussa veneen jäännösarvosta. Sopimusaika on 24–60 kuukautta ja sopimuskauden enimmäisajotunnit 100–250 tuntia. Tapauskohtaisesti ajotuntien, tarvittavien palvelujen ja sopimusajan suhteen voidaan tehdä muunkinlaisia järjestelyitä, jotka vaikuttavat kuukausihinnan muodostumiseen.

– Lähdemme siitä, että kohtuullisuuden rajoissa joustetaan, eli jos ajotunnit ylittyvät kauden jälkeen muutamalla tunnilla, ei lisäveloitusta mene, Nyman sanoo.

Buster M:n yksityisleasing-hinnat alkavat 200 eurosta kuukaudessa.

Myös Easy Boatingin käyttäjä voi lunastaa veneen itselleen sopimuskauden jälkeen ja valikoima kattaa kaiken Venekeskuksessa myynnissä olevan kaluston. Veneitä pääsee koeajamaan ennen päätöksen tekoa tarpeen mukaan joko Tammisaaressa tai Kemiönsaaressa. Ennen luovutusta annetaan veneeseen täydellinen käyttöopastus.

– Vene tulee keväällä pestynä ja huollettuna laituriin, syksyllä hoidamme sen laiturista talvisäilöön. Mielestäni aloittelevien veneilijöiden lisäksi yksityisleasing on erinomainen vaihtoehto myös saareen matkaaville mökkiläisille, joita meillä on asiakkaina paljon, Nyman toteaa.

www.yamaha-center.fi

www.venekeskus.com