Kemiönsaaren pohjoispuolelta kulkeva tuulilta suojassa oleva reitti Airistosta Hankoon tunnetaan nimellä Koillisväylä. Väylän varrella oli jo entuudestaan Bromarvin, Förbyn ja Mathildedalin vierassatamat ja vuonna 2022 yhteistyöhön liittyi myös Kaarinan ja Taalintehtaan satamat. 

Suomen mittapuussa ainutlaatuinen ruukkikylä

Taalintehtaan vierassatama sijaitsee keskellä vanhaa ruukkikylää. Ruukin historia on muovannut kylälle varsin omanlaisensa tunnelman. Pitäjällä vallitsee oma välitön huumorintajunsa, jonka huomaa esimerkiksi kylän hauskasti nimetyissä taloissa. Yhden talon nimi on Käringlängtan (Akankaipuu) ja toisen Hundkojan (Koirankoppi). Kesäkeskiviikkoisin kylällä pidetään toripäivä, jolloin koko lähiseutu tuntuu kokoontuvan Taalintehtaan torilla. 

Taalintehtaalla on värikäs historia, joka näkyy kylän monikerroksisessa ilmeessä. Toisin kuin moni muu vanha ruukkikylä, Taalintehdas ei ole museo, vaan elävää ruukkihistoriaa näihin päiviin asti. Sen lähes kaupunkimainen asemakaava muodostaa viehättävän kokonaisuuden, joka koostuu eri vuosikymmenten rakennustyylejä edustavista arvohuviloista, puistoista ja työläisasunnoista. 

Ulkoilijoille, luonnonharrastajille ja urheilijoille löytyy loputtomasti tekemistä patikoinnista frisbeegolfiin. Esimerkiksi eripituiset luontopolut lähtevät aivan kylän sydämestä vanhalta Masuunilta.

Taalintehtaan tapaksia

Viime vuonna DB Marina Hamn sai kaksi uutta, käveltävillä puomeilla varustettua laituria, joiden ansiosta vieraspaikkojen määrä nousi lähes 75:een. Keskellä kylää sijaitsevat laiturit on pääasiassa varusteltu käveltävillä puomeilla, mutta myös muutamia poiju- ja kylkipaikkoja löytyy. Satamaa suojaavalla 120-metrisellä aallonvaimenninlaiturilla on päiväpaikat ja imutyhjennysasema.

Satamaan aukesi viime kaudeksi myös uusi DB Bistro -niminen ravintola. Rakennus koostuu kekseliäästi muutamasta merikontista. Ratkaisu on käytännöllinen, ekologinen ja esteettisesti yllättävän onnistunut. Menu koostuu lämpimistä ja kylmistä tapas-annoksista, joissa yhdistyvät tuoreet kotimaiset ja perinteiset espanjalaiset raaka-aineet. Pöytävaraukset voi tehdä sähköpostitse osoitteessa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Vierassatama palvelee koko kesän Taalintehtaalla kävijöitä ja toimii keskeisen sijaintinsa takia hyvänä miehistön vaihtopaikkana tai tukikohtana saaristomereen tutustumiseen. Sataman palveluissa on muun muassa sähkö ja vesi, astianpesupiste, saunat ja suihkut, pyykkitupa ja Imutyhjennysasema. Lisäksi satamassa voi vuokrata polkupyöriä, kanootteja, SUP-lautoja sekä vesijettejä, autoja ja veneitä. Syväys vaihtelee kahdesta seitsemään metriin. Satamamaksu on 29 €/yö, sisältäen veden ja sähkön käytön. Kylkipaikan saa lunastettua 40€/yö alle 12 metrisiltä veneiltä. Suuremmat jahdit pulittavat tämän päälle 4 €/veneen metri.