Kalana on mielenkiintoinen kohde monestakin syystä. Uusi vierassatama luo täysin uusia mahdollisuuksia niin Hiidenmaan vierailijoille kuin lähialueiden väliselle vesiliikenteelle. Erityisesti Tukholman alueen ja Hiidenmaan välinen merimatka lyhenee uuden vierassataman myötä merkittävästi.

– On mahdotonta sanoa, tuleeko Kalana Marinasta tärkeämpi paikalliselle yhteisölle ja veneilijöille, jotka ovat siitä haaveilleet vuosikymmeniä, vai vieraileville miehistöille. Kalanan satama on iso askel eteenpäin molemmille ryhmille, sanoo Hiidenmaan Sadamad -säätiön johtokunnan jäsen Liina Härm.

Kõpun niemimaan kärjessä sijaitseva Kalana on hiekkadyyneineen ja katajaineen erityinen luontokohde. Kalanan kärjen ja Ristnan niemimaan välissä muodostuvat aallot, jotka vierivät rantaan länsi- ja lounaistuulilla, ovat jo vuosikymmeniä vetäneet puoleensa surffareita, purjelautailijoita ja leijasurffaajia.

Seuraavaksi satamarakennus

Kesään mennessä laituripaikkojen määrää tullaan lisäämään alustavasta 30:stä lähes 50:een. Tästäkin venepaikkojen lukumäärää voidaan vielä kasvattaa, sillä tukevan aallonmurtajan taakse mahtuu laitureita jopa 80:lle veneelle. Suihkutilat, wc, sauna, ruoka ja majoitus ovat tällä hetkellä saatavilla Kalanan lomakylässä sataman tuntumassa. Myöhemmin on tarkoitus rakentaa satama-alueelle oma satamarakennus palveluineen. Alueelle kaavaillaan myös huoltoasemaa, joka tietysti palvelisi myös paikallisväestöä. Tällä hetkellä lähimmät huoltoasemat sijaitsevat 33 km:n päässä Kõrgessaaressa ja 48 km:n päässä Emmastessa ja Käinassa.

Paikalliset viranomaiset ja yrittäjät toivovat, että uusi satama toisi piristysruiskeen alueen nykyisille yrityksille. Lisäksi alueelle halutaan uutta toimintaa, kuten venevuokrausta, kalastus- ja sukellusmatkoja sekä merenkulkukoulutusta.

https://www.visitestonia.com/

https://www.visitsaaremaa.ee/