– Haminan edustalla sijaitsevasta Ulko-Tammion saaresta tehdään puhelinvapaa alue kesän ajaksi. Toivomme matkailijoita sulkemaan hetkeksi digilaitteet, olemaan aidosti läsnä ja kokemaan upean saariston, toteaa Visit Kotka-Haminan saaristomatkailun asiantuntija Mats Selin.

Tempauksella halutaan innostaa some- ja digilaitetaukoon laajemminkin. Myös aluetta hallinnoivassa Metsähallituksessa ollaan iloisia aloitteesta.

– Kannustamme kävijöitä vapaaehtoiseen puhelinpaastoon ja kännykän sijaan katselemaan ja kuuntelemaan luontoa, ei kännykkää. Tämä on hieno esimerkki myös muiden luontokohteiden matkailu- ja virkistyskäytölle, sanoo virkistyskäyttöpäällikkö Joel Heino Metsähallituksesta.

Kesällä kannattaa lomailla myös laitteista

Digilaitteet ovat jatkuvasti läsnä arjessa, eikä niistä aina osata irrottautua vapaa-ajallakaan. Kokemuksen jakaminen omalle someyhteisölle voi tuntua tärkeämmältä kuin hetkessä eläminen. Kun älypuhelin kulkee mukana kaikkialle, on tavoitettavana olemisesta ja tyhjien sekuntien täyttämisestä somea selaamalla tullut yleinen tapa.

– Ihmistä ei ole tarkoitettu kulkemaan nenä kiinni näytössä. Jo pienet irtiotot laitteista ovat merkityksellisiä ja voivat vahvistaa mielen hyvinvointia sekä vähentää ahdistus- ja masennusoireita, Sosped-säätiön Digipelirajaton ja Somerajaton -toiminnan päällikkö, psykologi Terhi Mustonen kertoo.

Kesäloma on otollista aikaa ottaa lomaa laitteista. Puhelinvapaaksi saareksi Ulko-Tammio on täydellinen kohde. Kaukana mantereesta sijaitsevasta saaresta löytyy muun muassa mielenkiintoista historiaa, luontoa, linnustoa lintutorneineen ja Metsähallituksen ylläpitämä tupa.

– Ruutujen korvaaminen luonnossa liikkumisella ja kasvokkaisilla kohtaamisilla tekevät taatusti hyvää. Some on todellinen aikasyöppö, joten pieni paussi antaa tilaa myös uusille elämyksille. Toivoisin tällaisten digitaukoihin kannustavien kokeilujen yleistyvän laajemminkin​, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö, psykologi Sari Castrén.

Kiinnostus Itäistä Suomenlahtea kohtaan kasvussa

Moni suomalaisista ei tiedä, että Itäisellä Suomenlahdella on yli 30 merimailin levyinen kansallispuisto, johon myös upea Ulko-Tammio kuuluu.

– Meillä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen saaristo myös itäisellä puolella Suomenlahden rannikkoa. Selvityksemme mukaan kiinnostus Itäisen Suomenlahden saaristoa kohtaan on kasvussa myös lähimatkailijoiden keskuudessa, Selin tiivistää.

Lue lisää aiheesta täältä.