Aalto suunnitteli veneen itselleen kulkuneuvoksi Säynätsalossa sijaitsevalle kesähuvilalleen, Muuratsalon koetalolle (1952–54). Arkkitehti paneutui tehtävään antaumuksella ja tuloksena oli noin 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä, puurakenteinen vene. Veneen rakensi Säynätsalossa 1954–55 paikallinen veneenveistäjä Lauri Kosola ja kirvesmies Väinö Jokinen ja se sai nimekseen Nemo propheta in patria (Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan).

Alvar ja Elissa Aalto matkasivat veneellä kesänviettoon Päijänteen saaressa sijaitsevalle koetalolleen 1950–1970-luvuilla. Vene kuuluu Alvar Aalto -säätiön muotoilukokoelmaan ja se on kunnostettu restauroimalla ulkopintoja ja kiinteää kalustusta sekä konservoimalla alkuperäisosia.

– Veneelle rakennetuilla säilytysolosuhteilla pyritään turvaamaan kulttuurihistoriallisen veneen säilyminen myös tulevaisuudessa. Uuden sijainnin myötä vene saadaan aiempaa laajemmin yleisöjen nähtäville, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Jyväskylän satama kehittyy kaupunkilaisten ja matkailijoiden eduksi

Jyväskylän satamaa on kehitetty viime vuosina kaupungin tavoitteiden mukaisesti viihtyisäksi oleskelupaikaksi kaupunkilaisille sekä kaupunkiin saapuville vieraille. Oleskeluun ja kuntoiluun suunnitellut puistoalueet sekä yhteys Lutakonaukiolle valmistui jo joitakin vuosia sitten. Rannan ravintola- ja ajanvietemahdollisuudet ovat laajentuneet vuosi vuodelta. Alue on otettu kaupunkilaisten olohuoneeksi ja tapahtumien kotipesäksi muun muassa Suomen MM-rallissa, SuomiPop-festivaaleilla ja sekä muissa kulttuuri-, messu-, liikunta- ja markkinatapahtumissa.
Saunaravintola Sataman Viilu valmistui kesäksi 2022 ja nyt suoja Alvar Aallon Nemo propheta in patria-veneelle. Kuokkalan sillan juuressa sijaitsevaa Satamankärjen viimeistely jatkuu vielä tulevinakin vuosina. Kesällä 2024 rakennetaan vielä kaksi katosta, joihin sijoitetaan sesonkiluonteisia sataman julkisia ja yksityisiä palveluja ja ympäristön viimeistelytöiden jälkeen uusi satama on kokonaisuudessaan valmis kesäksi 2025.

Avajaisohjelma alkaa Jyväskylän Satamankärjessä 17.5. klo 14 Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston puheenvuorolla. Tilaisuudessa kuullaan myös Alvar Aalto -säätiön tervehdys sekä puheenvuorot kaupunginarkkitehti Leila Strömbergiltä ja Visit Jyväskylä Regionin matkailujohtaja Susanne Rasmukselta. Tilaisuus päättyy musiikkiesitykseen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

www.jyvaskyla.fi