Groupe Beneteau on keskittynyt vahvasti venevalmistukseen ja -myyntiin, sillä koko konsernin 1 227 miljoonan euron liikevaihdosta 1 045 miljoonaa euroa kertyi veneliiketoiminnasta. Venebisneksen rinnalla ranskalaiskonserni valmistaa ja myy myös vapaa-ajan asuntoja.

Yli miljardin euron veneliikevaihdosta 582 miljoonaa euroa kertyy moottoriveneistä ja 440 miljoonaa euroa purjeveneistä. Purjeveneissä Beneteau-konserni on maailman suurin toimija.

Beneteaulla on kaikkiaan 11 venemerkkia ja yhteensä 180 venemallia. Strategiaan tosin kuuluu valikoiman keskittäminen kahdeksaan venemerkkiin ja sisäisen kilpailun vähentäminen, mikä osaltaan johtaa myös mallimäärän pienentymiseen.

Purjevenepuolella Beneteau-konserniin kuuluu yksirunkoisten purjeveneiden markkinoiden valtamerkit Beneteau ja Jeanneau sekä katamaraanipursien markkinaykkönen Lagoon sekä uudempi tulokas Excess. 

Moottoriveneissä paukut kohdistetaan Beneteau, Jeanneau, Prestige, Wellcraft ja Four Winns -brändeihin. Glastron, Scarab ja Monte Carlo Yachts ovat myynti- tai lopetuslistalla. 

Beneteau-konsernilla on yhteensä 15 tuotantolaitosta, joista yhdeksän on Ranskassa, kaksi Puolassa, kaksi Portugalissa, yksi Italiassa ja yksi USA:ssa. Vakituisia työntekijöitä on 7 500. Puolassa, Portugalissa ja USA:ssa valmistetaan etenkin alle 40-jalkaisia perämoottoriveneitä, Italian tehdas valmistaa puolestaan konsernin yli 60-jalkaiset purje- ja moottoriveneet. Ranskan tehtailla syntyy 30–60-jalkaiset sisämoottori- ja purjeveneet, joissa ranskalaiskonserni on vahvoilla.

Venetyyppi- tai merkkikohtaisia valmistusmääriä Beneteau-konserni ei jaa. Sen sijaan se kertoo Ranskan osuuden tuotannon arvosta olevan 77 %, muun Euroopan 11 % ja USA:n 12 %. Venemyynnistä Ranskan osuus on 171, muun Euroopan 435, USA:n 306 ja muiden maiden 113 miljoonaa euroa.

Veneiden valmistuksen ja myynnin rinnalle ranskalaiskonserni on nostamassa veneiden vuokraus- ja yhteiskäyttöliiketoiminnan. Kahden viime vuoden aikana se on hankkinut osuudet Navigare Yachtingista (50 %), Dream Yacht Charterista (87 %) sekä You Boat Clubista (40 %).

Entä se maailman suurin? Siihen Groupe Beneteaulla on vielä matkaa. Yhdysvaltalaisen Brunswick-konsernin venevalmistuksen ja -myynnin viimeisimmän tilikauden liikevaihto oli noin 1,7 miljardia euroa. Kaiken lisäksi veneet on Brunswick-konsernin kolmesta divisioonasta pienin: moottoreista (propulsion) muodostui noin 2,5 miljardin sekä varusteista ja tarvikkeistakin (parts & accessories) kahden miljardin liikevaihdot.

www.beneteau-group.com