Best of Boats Awardissa uutuusveneet on jaettu viiteen kategoriaan, jotka ovat Best for Beginners, Best for Fishing, Best for Fun, Best for Family sekä Best for Travel. Viiden vakiokategorian voiton lisäksi jaossa on myös Best for Future -palkinto.

BOB-jury koostuu 15 eri maata edustavasta päätoimittajasta tai toimittajasta, jotka kaikki toimivat edustamansa veneilymedian veneitä testaavana ja veneistä kirjoittavana toimittajana. Suomea raadissa edustaa Totalvene-verkkomedian ja Venemestari-lehden päätoimittaja ja venetestaaja Jan Sjölund.

Kulunut vuosi on ollut monin tavoin poikkeuksellinen, sillä kevään ja kesän matkustusrajoitteet ovat sotkeneet merkittävästi myös kansainvälisten venetestien aikatauluja. Silti BOB-juryn jäsenet ovat tehneet kuluneen vuoden aikana useita satoja venetestejä, korona-aikana pääosin omissa kotimaissaan.

BOB Award etenee mallivuosittain kahden äänestyskierroksen kautta. Vuoden 2020 BOB-kampanjassa huomioidaan mallivuoden 2020 uutuudet, joita on lanseerattu markkinoille ja päästy testaamaan syyskuusta 2019 alkaen. Finalistit ja voittajat julkistetaan näin mallivuoden päätteeksi.

Kisan ensimmäinen vaihe on nyt käsillä oleva finalistien julkistus. Finalistit on valittu tuomariston äänestyksellä testattujen veneiden joukosta. Jo finalistiksi nimeäminen on saavutus, johon ylsi tällä kertaa 21 venemallia. Tässä ne ovat:

Best for Beginners, ensiveneet

Ensiveneiden luokassa korostuu turvallisuus, helppokäyttöisyys ja hyvä vastine rahalle. Luokan veneet toimivat tärkeänä ponnahduslautana veneilyn maailmaan. Ensikokemuksen tulee olla innostava ja mukaan tempaava. Luokan finalisteiksi nousi saksalaisen ASTender 340, portugalilaisen ROMin 28 sekä suomalaisen Saxdorin 200 Sport.

Best for Fishing, kalaveneet 

Kalaveneiden ominaisuuksissa korostuu luonnollisesti kalastusvalmiudet, kuten vakaus, tilat, helppohoitoisuus sekä kalastukseen kohdennetun varustuksen saatavuus. Vuoden finalistit ovat yhdysvaltalaisen Baylinerin Trophy 22 CC ja Quicksilverin Captur 805 Pilothouse.

Best for Fun, urheilulliset päivä- ja retkiveneet

Urheilullisten päivä- ja retkiveneiden Best for Fun -kategoria on ollut viime vuosina tiukasti kilpailtu, sillä kyseinen veneluokka on maailman laajuisesti kovassa nosteessa. Niin tänäkin vuonna. Laajasta uutuustarjonnasta finalisteiksi nousi kuusi toinen toistaan kovempaa ehdokasta. Ne ovat suomalainen Axopar 37 sekä sen saksalainen luksusversio Brabus Shadow 900, saksalaisen Bavarian Vida 33, itävaltalaisen Frauscherin 1212 Ghost, ranskalaisen Jaennean Cap Camarat 12.5 WA, ruotsalaisen Nimbuksen T8 sekä yhdysvaltalaisen Sea Rayn SLX 400.

Best for Family, perheveneet 

Perheveneiden luokassa lähtökohtana on, että pienempikin vene voi olla mainio perhevene, jos sen tiloissa ja ominaisuuksissa on erityisesti ja onnistuneesti huomioitu perheveneilyn erityispiirteitä, kuten toimivia tilaratkaisuja, turvallisen kulkuväyliä ja harrastusmahdollisuuksia. Kuluvan vuoden finalisteiksi on nimetty slovenialainen Alfastreet 28 Cabin, ranskalainen Beneteau Antares 11, italialainen Idea 80, espanjalainen Nuva M8, ranskalainen Prestige 420 sekä italialainen Ranieri Next 285 LX.

Best for Travel, matkaveneet

BOB Awardin matkaveneluokan arviointiperusteissa korostuvat pidempikestoiseenkin oleskeluun ja asumiseen soveltuvat tilat ja ratkaisut sekä veneen suunniteltuun toimintaympäristöön soveltuvat käyttöominaisuudet. Vuoden 2020 matkaveneuutuuksista finalisteiksi on nimetty italialainen Absolute Navetta 64, ranskalainen Beneteau Monte Carlo 52, puolalainen Sunreef 80 sekä alankomaalainen Super Lauwersmeer 47.

Best of Boats Awardin seuraava vaihe varsinaisten voittajien valinta ja julkistus. Voittajat valintaan tuomariston suljetulla äänestyksellä, jonka perusteella kunkin luokan eniten ääniä saanut venemalli nousee voittajaksi. Äänestys tapahtuu marraskuun alussa ja voittajat julkistetaan 19. marraskuuta Berliinissä järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa.

Tilaisuuden isäntänä toimii Berlin Boat & Fun eli Berliinin venemessut, vaikka itse venemessut on monen muun Euroopan venenäyttelyn tavoin tältä vuodelta peruttu.  Palkintojenjakotilaisuutta voi seurata livelähetyksenä netin kautta. 

www.bestofboats.com