Kiista alkoi, kun Ranskan venealan keskusliitto Fédération des Industries Nautiques, lyhyemmin FIN, irtisanoi lokakuussa 2016 sopimuksen Cannesin venemessut vuodesta 1998 järjestäneen brittiläisen Reed Expon kanssa.

Sopimuksen yksipuolisen irtisanomispykälän voisi sanoa olleen kohdillaan, sillä Reed Expo katsoi irtisanomisajan ulottuvan vuoteen 2041. Näkemyseroa ratkottiin oikeudessa, joka tuli tammikuussa 2019 siihen päätökseen, että kiistankohteena ollut irtisanomispykälä ei ollut lainvoimainen ja irtisanominen oli astunut voimaan joulukuussa 2016. Samalla oikeus kumosi myös Reed Expon näkemyksen siitä, että se omistaa Cannes Yachting Festival -nimiset venemessut.

Reed Expo valitti tuomiosta, ja Pariisin korkein oikeus Tribunal de Grande Instance de Paris kuuli asianosaisia uudelleen tammikuun 21. päivä. Päätös on määrä julistaa 15. huhtikuuta.

FIN edustaa noin 5 000 ranskalaista venealan yritystä, joiden liikevaihto kattaa yli 80 prosenttia Ranskan koko venealan liikevaihdosta. FIN on myös European Boating Industryn perustajajäsen. Cannesin venemessujen lisäksi FIN omistaa myös Pariisin kansainväliset Nautic-venemessut.

Reed Exhibitions on kansainvälinen tapahtumajärjestäjä, jolla on noin 3 500 työntekijää. Normaalisti se järjestää vuosittain noin 500 tapahtumaa 30 eri maassa. Kiistasta huolimatta Cannesin venemessut on järjestetty viime vuotta lukuun ottamatta normaalisti vakiintuneella paikallaan syyskuun puolivälissä. Viime syksyn messut peruttiin koronaviruspandemian takia. Tänä vuonna messut on määrä järjestää 7.–12. syyskuuta.

www.cannesyachtingfestival.com