Joka vuosi palkintolautakunta arvioi tuotteita pienestä elektroniikasta kymmenien tonnien satamanostureihin. Kaikkien arviointikriteereinä ovat laitteiden suunnittelu, toiminta, muotoilu, ympäristöystävällisyys, suorituskyky ja hinta. 

Palkintolautakunnan puheenjohtaja Andre Hoek julkisti palkinnon saajat. Pääpalkinnon eli DAME Design Awardin sai Ocean Signal RescueME PLB3 AIS -hätälähetin. Viime viikkoisen Tapio Lehtisen haaksirikon myötä hätälähettimen tärkeys on varmaan monen veneilijän mielessä ja siinä suhteessa palkinto meni oikeaan osoitteeseen. 

PLB3 on kompakti ais-järjestelmää ja gps-paikannusta hyödyntävä henkilökohtainen hätälähetin. Lisäksi siinä on näkyvää ja infrapunavaloa lähettävät huomiovalot ja nfc-pohjainen kunnonvalvonta, jonka avulla laitteen valmiuden voi tarkistaa matkapuhelimella. Tuomariston mukaan laitteen erityisansiona on monen hyödyllisen teknologian integroiminen pieneen pakettiin. Tuomaristo kehui myös Ocean Signalin jatkuvaa tuotekehitystä.

Ympäristöystävällisten tuotteiden DAME Environmental Design Award -sarjassa raati valitsi parhaaksi tuotteeksi Aceleron Essential kobolttivapaan LiFePo -akun vaihdettavilla ja päivitettävillä komponenteilla. 

Nykyisellä akkutekniikalla akkujen verraten nopeasti eteen tuleva romutus on haasteellista ja jo yhdenkin kennon vikaantuminen voi tehdä akusta romua. Aceleronin akuissa osia voidaan vaihtaa uusiin ja rikkinäiset komponentit kierrätetään uusien akkujen tuotantoon. Juuri tämä komponenttiajattelu ja sen mukanaan tuoma potentiaali säästää luonnonvaroja vakuutti tuomariston, jonka mielestä juuri tämänsuuntaiset askeleet kehityksessä ansaitsevat palkinnon. 

Alla listaus ja lyhyt luonnehdinta voittajista:

DAME DESIGN AWARD 2O22 

Ocean Signal RescueME PLB3 AIS Personal Locator Beacon -hätälähetin.

KATEGORIAVOITTAJAT

Merenkulkuelektroniikka ja ohjelmistot

YachtSense Link 4G Marine: reititin Raymarinelta. 

Satama-, telakka ja veneenrakennuslaitteet

MarineShift360 Lifecycle Assessment Tool: nettipohjainen työkalu merenkulkutoimijoiden ympäristövaikutuksen arviointiin.

Kansivarusteet, purjeet ja takila

Arya by Amare: edistyksellinen kävelysillan ja portaiden yhdistelmä suurempiin jahteihin.

Vaatetus ja henkilökohtaiset varusteet

Rooster Sailingin Aquafleece Robe: vedenpitävä purjehdusviitta.

Hengenpelastus ja turvalaitteet

Ocean Signal RescueME PLB3 AIS Personal Locator Beacon: hätälähetin.

Koneet, propulsion, mekaaaniset ja sähköiset järjestelmät

Integrel Solutions Next Generation: veneen moottoriin suorakytketty generaattori- ja kevythybridijärjestelmä.

ENVIRONMENTAL DESIGN AWARD 2022

Aceleron Essential: modulaarinen akku.

https://www.metstrade.com/awards/dame-winner