Plussalle alkuvuoden ensirekisteröintitilaston kääntää vesijettien myynnin kasvu. Alkuvuoden aikana uusia vesijettejä on rekisteröity kolmannes enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Myydyin vesijettimerkki on Sea-Doo, joka on myös selkeästi Suomen eniten myyty vesikulkuneuvomerkki. Niitä rekisteröitiin alkuvuonna yhteensä 470 kappaletta. Yamaha ja Kawasaki ovat kaukana Sea-Doon takana, mutta nekin yltäisivät kevyesti kymmenen myydyimmän vesikulkuneuvomerkin listalle.

Suosituin vesikulkuneuvotyyppi on tuttuun tapaan moottorivene, mutta niiden ensirekisteröintimäärä on yhä laskussa. Vähennystä viime vuoteen verrattuna on noin kuusi prosenttia.

Vähennys selittyy etenkin kahden suositun merkin, Yamarinin ja Terhin ensirekisteröintimäärien voimakkailla vähenemisillä. Muut kärkikymmenikön moottorivenemerkit Finnmasteria lukuun ottamatta ovat onnistuneet kasvattamaan rekisteröintimääriään.


Buster on alkuvuoden myydyin venemerkki ja M sen suosituin malli.

Yamarin ja Terhi ovat rekisteröintimäärien vähenemisen myötä menettäneet myös listasijoituksiaan: Yamarin oli viime vuonna samaan aikaan selvästi myydyin moottorivenemerkki ja Terhi kolmanneksi myydyin.

Mallitasolla tarkasteltuna Terhin ongelmat johtuvat kahtena viime vuonna Suomen myydyimmän venemallin Terhi 475 BR:n suosion hiipumisesta sekä 445-mallin poistumisesta. Jälkimmäisen korvaava Terhi 450 -mallisarja on tulossa myyntiin loppukesästä.

Yamarinin miinusta johtuu etenkin Cross 49 ja Cross 54 -mallien selvästi pienentyneistä rekisteröintimääristä. Molemmat ovat kuuluneet viime vuosina kymmenen myydyimmän venemallin listalle, mutta kuluvan vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon ajalta ne jäävät listan ulkopuolelle.

Purjeveneiden ensirekisteröintimäärät ovat prosentuaalisesti katsottuna komeassa kasvussa, mutta kappalemäärät ovat yhä edelleen erittäin pieniä. Alkuvuonna ensirekisteröidyistä 11 uudesta (= vuonna 2016, 2017 tai 2018 valmistetusta) purjeveneestä Trafin vesikulkuneuvorekisteri tunnistaa tehdastekoisiksi viisi: kaksi Lagoonia ja yhden Degerön, Dehlerin ja Maxuksen. Loput kuusi on rekisteröity "muu" tai "omavalmiste" nimikkeillä.

Tilastojen lähde on Trafin vesikulkuneuvorekisteri. Luvut eivät sisällä Ahvenanmaata.

www.trafi.fi