Runsaslukuinen yleisö merellä ja Kauppatorilla Lyypekin laiturilla Helsingin pormestarista optimistijollapurjehtijoihin juhlisti näyttävästi mestaripurjehtijan paluuta kotiin. Merivartiosto huomioi merenkyntäjän saapumisen lippulaivallaan ja helikopterin ylilennolla, hinaaja Thor vesisuihkuilla, kaupungintalolta suoritettiin lipputervehdys, lukuisat katsojaveneet pyörivät Tapion purjeveneen lähettyvillä ja tulevat mestariseilaajat optimistijollissaan tervehtivät esikuvaansa.

Sir Robin Knox-Johnston purjehti vuosina 1968-69 ensimmäisenä ihmisenä yksin maapallon ympäri, ainoina navigaatiovälineinään sekstantti ja paperikartta. Tämän vuoden alussa 61 vuotta täyttänyt Tapio Lehtinen starttasi Golden Globe Race 2018 purjehduskilpailuun 1. heinäkuuta 2018 Ranskasta.

Ainoastaan alkuperäinen, 50 vuoden takainen tekniikka oli kilpailussa hyväksytty apuvälineiksi. Säännöt olivat yksinkertaiset: "Jos sitä ei ollut Robin Knox-Johnstonin Suhali-veneessä, se ei ole sallittua". Tapion S/Y Asteria varustettiin sextantilla ja tuuliperäsimellä, ajan kuluksi perinteisillä kirjoilla ja c-kaseteilla.

"Tämän saavutuksen arvoa kuvastaa se, että tuhannet ihmiset ovat löytäneet tiensä Mount Everestin huipulle, mutta vain kuusi ihmistä maailmassa on tehnyt sen, minkä Tapio Lehtinen on tehnyt", kuten purjehtijaa vastaanottamassa ollut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kiteyttää tervetuliaispuheessaan, ennen kuin luovuttaa ahavoituneen merikarhun Harry "Hjallis" Harkimon haastateltavaksi.

"Kilpailuni piti kestää 200 vuorokautta, mutta se kesti yli 300 vuorokautta pohjavärivalinnan aiheuttaman ongelman vuoksi - nautiskelin pidempään tästä retkestä kuin muut ja nuukana miehenä totesin, että sain ilmoittaumismaksua vastaan enemmän purjehduspäiviä kuin kilpakumppanini".

Muutamat kilpakumppanit onnistuivat puhdistamaan barnakkeleita veneidensä pohjasta. Heillä oli kuitenkin alustensa pohjissa vahvemmat myrkkymaalit, jonka vuoksi hanhenkaulakasvustoa esiintyi heillä ratkaisevasti vähemmän kuin Lehtisen veneessä.

Tapiolla oli mielestään kilpailun parhaat purjeet ja riki, vahva ja turvallinen vene.

"Siksi vauhdin hidastuminen pohjakasvuston vuoksi sieppasikin, piti hetken niellä pettymystä, koska minulle oli rakennettu erittäin kilpailukykyinen vene", kotimaisen WB-sailsin purjeilla seilannut Tapio kertoo.

"Golden Globe Race koostuu oikeastaan kolmesta kilpailusta, ensimmäinen on päästä osallistumaan, toinen kilpailu on ylittää starttilinja, jonka jälkeen kilpaillaan olosuhteita vastaan, ja maaliiin pääsevien kesken kilpaillaan perinteinen purjehduskilpailu - eli kuka pääsee maaliin nopeimmin", voittamaan lähtenyt seikkailija jatkaa.

Matkansa vaarallisin tilanne oli Uudesta-Seelannista etelään olevan Stewart Islandin eteläpuolella, joka on lähes Kap Hornin veroinen laivojen hautausmaa. Vene ei noussut tuuleen niin kuin sen olisi pitänyt, koska veneen pohjassa kasvoi tuhansia barnakkeleita, eli hanhenkauloja - pituudeltaan noin 7-10 senttisiä putkimaisia, siimajalkaisia äyriäisiä, jotka kiinnittävät lihaksikkaan jalkansa kalkkirenkaan avulla tiukasti kiinni veneen pohjaan. 

Kiitos Suomalaisten radioamatöörien, Tapio sai tietää juuri ennen Stewart Islandin eteläkärkeen saapumistaan Etelämerelle saapuvasta kovasta myrskystä, tämän johdosta hän hetken mietinnän jälkeen muutti kurssiaan 180 astetta - takaisin kohti Etelämannerta saadakseen riittävästi vapaata vettä veneensä tuulen alapuolelle - todennäköisesti välttäen näin saaren eteläpuoliset riutat, nimeltään South Trap ja North Trap. "Niistä olisi tullut minulle Death Trap, jos ilman tuota säätiedotusta en olisi päässyt sieltä ajoissa pois".

Lehtinen yritti Uuden-Seelannin vedet ohitettuaan poistaa matkan tekoa merkittävästi hidastavaa ja ohjausta vaikeuttavaa kasvustoa, pohjassa heiluvien barnakkelien irroittamista haittasi paitsi asianmukaisten työkalujen ja sopivan tyvenen puute, myös noin nelimetrinen hai, joka ui esiin veneen pohjan alta Tapion sitoessa itse tekemiään uimatikkaita mastoa pystyssä pitäviin vantteihin puhdistaakseen pohjaa keulasta alkaen. "Olihan se kaunis eläin, päätin kuitenkin, etten mene sen kanssa uimaan".

Kilpailuun ilmoittautui määräpäivään mennessä 37 venettä. Tapio viimeisenä vuotta ennen lähtöpäivää, jonka jälkeen hänen Asteria-nimiseen veneeseen tehtiin valtava remontti. 11 metriä pitkä Asteria on rakennettu vuonna 1968 Italiassa, ja on tyypiltään S&S 36 Gaia. Starttilinjan ylitti 18 venettä ja maalin pääsi viisi.

Tapio Lehtinen vietti 322 päivää putkeen ympäri vuorokauden liikkeellä olevassa pienessä veneessä käymättä kertaakaan maissa mekaanisen tuuliperäsimen suodessa ansaitut lepohetket. Kaikessa purjehtimiseen ja paikanmääritykseen liittyvissä asioissa oli satelliitti- ja digitaalitekniikkaan perustuvat systeemit kiellettyjä, koskien myös musiikkilaitteita. Tapiolla olikin mukanaan 50 ystävänsä nauhoittamaa C-kasettia, joita hän kuunteli vanhalla kasettisoittimella. Ruokana oli kymmeniä kiloja säilykkeitä.

Turvallisuuteen liittyvissä asioissa nykytekniikka oli sallittua, "vene onkin puolillaan kaikenlaisia satelliittihälyttimiä ja puhelimia, joista mitään ei onneksi tarvinnut käyttää", purjehduksesta seikkailunsa jälkeen edelleen nauttiva Tapio miettii - ja valottaa Totalveneelle tulevaisuuden suunnitelmiaan ennen köysien irrottamista ja Asterian siirtoa kotiinpaluujuhlaa odottavaan NJK:n Valkosaareen, "huomenna menen nostamaan kutoseeni mastoa ja alan valmistautumaan Hangon MM-kisoihin". 6mR -luokan maailmanmestaruuskilpailut purjehditaan Hangossa elokuun alkupuolella.

Tapio ja Hjallis purjehtivat yhdessä jo 37 vuotta sitten Skopbank of Finlandin miehistössä Suomen ensimmäisessä maailman ympäri kiertäneessä kilpapurjehdusprojektissa, 1982 Whitbread Round the Worldissa, Lehtinen silloin nuorena miehenä vahtipäällikön roolissa.

Vuonna 1982 kilpailijat purjehtivat lähellä Etelämannerta jäävuorien seassa, tällä kertaa yksikään kippari ei nähnyt jäätä lainkaan, koska nykyinen reitti on rajoitettu kulkemaan aiempaa pohjoisempana.

Aiemmin mainituista kotimaisista radioamatööreista oli Tapio Lehtisen kilpailusuoritukseen merkittävä apu. Kilpailunjärjestäjät ovat jo ilmoittaneet, ettei moinen järjestely käy päinsä seuraavassa, vuonna 2022 järjestettävässä kilpailussa - vaikka se 50 vuotta sitten olikin sallittua.

Nimi: S/Y Asteria
Tyyppi: Gaia 36 Masthead sloop
Suunnittelija: Sparkman & Stephens
Rakentaja: Cantiere Benello (ITA)
Rakennusvuosi: 1968
Pituus/vesilinja: 10.97m/7.77m
Leveys: 2.95m
Syväys: 1.83m
Uppouma: 6985 kg
Purjepinta-ala: 50.17 m2

Onnea Tapiolle merkittävästä purjehduksesta!