Vapun jälkeen kaikki Staran veneet ovat vesillä ja liikkuvat viikkosuunnitelman sekä paikallisen tarpeen mukaan. Esimerkiksi Kauppatorin kolera-allas puhdistetaan päivittäin, Hakaniemen ranta sekä Herttoniemen satama-altaat viikoittain.

– Tavoitteenamme on, että rantavedet pysyvät mahdollisimman puhtaina. Viime kesänä keräsimme vajaat 100 kuutiometriä roskaa pääkaupungin rantavesistä, saaristopäällikkö Juha Puumalainen sanoo.

– Huolehdimme myös saariston jätehuollosta ja tarkistamme parin viikon välein kaupungin parisataa pelastuspostia: pelastusrenkaat, heittoliinat, tikkaat ja veneet.

Staran alusten kesäkauden tehtäviä ovat myös merenpohjan luotaaminen, vesinäytteiden ottaminen sekä Ruoholahden kanavan, valvomattomien uimarantojen ja onkilaitureiden edustojen puhdistaminen sukeltajan kanssa. Kesällä 2024 Staran alusten erikoistehtäviin kuuluu hiekan vieminen Lauttasaaren Hevosenkenkälahteen.

– Hevosenkenkälahden rantavedessä on aikaisemmin kasvanut meriajokasta. Nyt kasvi halutaan palauttaa alueelle. Kuljetamme rantaan noin 10 000 kiloa hiekkaa, jotta kasvin istuttamiselle saadaan hyvät olosuhteet.

Staran alukset ovat kestäviä ja monipuolisia työvälineitä

Staran meri- ja saaristoaluepalveluissa on käytössä viisi venettä ja luontopalveluissa kolme venettä. Alukset ovat kestäviä ja monikäyttöisiä. Yksittäinen alus voi olla vesillä jopa 40 vuotta.

– Tänä keväänä teimme noin 100 000 eurolla korjauksia Haavi II -alukseen. Lisäksi olemme tänä vuonna uusineet yhden luonnonhoitotöissä käytettävän veneen, Juha Puumalainen sanoo.

Stara on kehittänyt aluksiaan vastaamaan töissä havaittuihin tarpeisiin. Esimerkiksi Lippo ja Haavi II keräävät roskia merivedestä Staran kehittämän nostoliukuhihnan avulla. Alusten ominaisuuksia mietitään myös huolella jo tilausvaiheessa. Esimerkiksi Haavi II -aluksen syväys on matala ja siinä on vesijetti, joten alus mahtuu kulkemaan siltojen alta ja sillä on helppoa rantautua saariin. Kaikki Staran alukset ovat öljyntorjuntavalmiudessa.

Kannelliset roska-astiat ja huolellisuus auttavat pitämään rannat siisteinä

Rantavesistä siivotun roskan määrä on viime vuosina ollut ilahduttavasti laskussa. Kaupunkilaiset voivat vaikuttaa meriroskan määrään omalla käyttäytymisellään.

–  Roskat on syytä aina laittaa kannellisiin roska-astioihin, jotta linnut eivät pääse levittämään niitä. Tupakantumppeja ei saa heittää maahan siksikään, että ne voivat päätyä hulevesien mukana mereen. Rannoilla kelluvat tavarat kannattaa nostaa riittävän ylös, jotta vesi ei kovalla tuulella vie niitä mennessään, Juha Puumalainen sanoo.

Helsingin kaupungin tavoite on lisätä ranta- ja vesialueiden käyttöä. Helsingin kaupungin rakentamisliikepalvelulaitos Staran ympäristönhoito edistää tavoitteeseen pääsyä pitämällä huolta Helsingin luonnonsuojelualueista sekä ulkoilu- ja virkistysalueista niin maalla kuin merellä.

www.stara.hel.fi