Vartiosaari tutuksi

Kaupunki päätti syksyllä 2021 Vartiosaaren osoittamisesta virkistyskäyttöön ja saaren uusi osayleiskaava on parhaillaan valmisteilla. Yhteistyössä saaren yhteisöllistä virkistyskäyttöä edistävien muiden toimijoiden kanssa Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys (Helvi) ry on Helsinki-päivän kunniaksi suunnitellut tapahtumakokonaisuuden, jossa opastettujen retkien, kiertokäyntien ja esitysten tukemana kävijät pääsevät tutustumaan saaren ainutlaatuiseen luontoon, kulttuurihistoriaan ja huviloihin sekä niitä ylläpitäviin toimijoihin. Kulku saareen onnistuu Helsingin ensimmäisellä aurinkosähkökäyttöisellä lauttayhteydellä. Lisätiedot lautan aikataulusta ja lippuhinnoista: www.aurinkolautta.fi.

Ohjelma:

 • Paratiisin tunnusmerkit ja luonnon terveysvaikutukset. Opastettu kierros Vartiosaaren terveysluontopolulla klo 16.30–19. Adela Pajunen ja Marko Leppänen (luonnontie.fi) kertovat, miten Helsingissä säilyneet Vartiosaaren kaltaiset kohteet parantavat suoraan terveyttämme ja hyvinvointiamme.
 • Björknäs II huvila (helviry.fi): Tutustuminen Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistyksen toimintaan, lettukahvila huvilan pihalla ja perinnepuutarhassa klo 12–17, Huvilan sisällä Vartiosaaren osayleiskaavaluonnoksen esittely ja ajankohtaiset kuulumiset (Tapani Rauramo, Helsingin kaupunki/Yleiskaavoitus).
 • Kiekko-Trissan (mieto.fi): Avoimet ovet klo 12–17, tutustuminen Kaakkois-Helsingin Mielenterveysseura (MieTo) ry:n toimintaan Vartiosaaressa, venekuljetukset Pässinlahden ja Björknäs II venelaitureilta (tilaa kuljetus puh. 045 209 2045). Saarikahvila ja makkaranuotio.
 • Tirrebo pohjoinen (vvary.fi): Avoimet ovet klo 11–18, tutustuminen Vailla vakituista asuntoa (Vva) ry:n toiminta- ja virkistyspaikkaan Vartiosaaressa.
 • Stugan (Mäntyniemi): Avoimet ovet klo 11–17, tutustuminen Helsingin lastensuojelun ja perhesosiaalityön Vartiosaaren toimintakeskukseen.
 • Nuorten saarigallerian avajaiset: Työpajat ja ekokahvila klo 12–17.30 Vartiosaaren tallilla.

Tapahtuma ei ole esteetön. Kulku saareen sähkölautalla onnistuu kuitenkin kevyellä käsikäyttöisellä pyörätuolilla. Myös Vartiosaaren pääpolulla pyörätuolilla kulku onnistuu avustajan kanssa Vartiosaaren talleille saakka. Muut saaren polut ja tapahtumapaikat eivät valitettavasti sovellu pyörätuolilla kulkuun.

Päivä Itämeren äärellä

Itämeri-aiheisessa tapahtumassa kaikki halukkaat pääsevät keräämään roskia merestä kajakilla ja voivat samalla ihastella Helsingin kaunista saaristomaisemaa. Päivän ohjelmaan kuuluu myös muita Itämeri-aiheisia aktiviteetteja, jotka ilahduttavat varmasti etenkin perheen pienimpiä!

Melontaretki sopii hyvin myös nuoremmille osallistujille, sillä siivoaminen tapahtuu kaksikkokajakeissa, jolloin aikuinen voi ohjata kajakin kulkua. Kaikki vedessä tapahtuvat aktiviteetit edellyttävät uimataitoa.

Lue lisää Helsinki-päivän ohjelmasta sekä Laguunin muista palveluista nettisivuiltamme: laguuniin.fi

Koko perheen luonto- ja taidetapahtuma Harakan saarella

Koko perheen luonto- ja taidetapahtuma tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa saaristoluonnon syleilyssä. Non-stop -periaatteella kulkeva yhteysvene Harakkaan on maksuton koko tapahtuman ajan.

Harakan saari sijaitsee Kaivopuiston edustalla, kivenheiton päässä mantereesta. Yhteysvene Harakkaan liikennöi Ullanlinnanlaiturista, Café Ursulan vierestä (Ehrenströmintie 3). Venematka saarelle kestää muutaman minuutin.

Ohjelma: 

 • Opastetut linturetket klo 14.30, 15.30 ja 16.30
 • Opastetut kasvikierrokset klo 15 ja klo 16
 • Geologiaa kallioilla. Opas johdattaa geologian ihmeisiin Harakan silokallioilla koko tapahtuman ajan.
 • Tutustu Itämeren vedenalaiseen maailmaan Akvaariotalon murtovesiakvaarioiden äärellä. Opas on paikalla koko tapahtuman ajan.
 • Tutustu luontotalon uudistuneeseen saaristoluontonäyttelyyn. Opas on paikalla koko tapahtuman ajan.
 • Non-stop -työpaja luontotalolla: kemiantaidetta luontoteemalla ja luonnonväreillä.
 • Annette Arlander esittelee Galleria Lennättimessä näyttelyään “Miettii mäntyjen kanssa” ja kertoo töistään.

Luontotalon edustalla on pop-up kahvila, jossa maksuvälineinä käyvät MobilePay sekä käteinen.

Uudistuneilta verkkosivuilta saa lisätietoja Harakan luontokeskuksen tiloista ja toiminnasta: https://bit.ly/harakanluontokeskus

Lisätietoa esteettömyydestä:
Saareen kulkeva yhteysvene ei ole esteetön. Yhteysveneen kuljettaja auttaa tarvittaessa lastenrattaiden tai kevyen pyörätuolin nostamisessa veneeseen. Harakan saaren vesiliikennelaiturin vieressä on esteetön WC sekä rantakatos. Akvaariotaloon voi kulkea ramppia pitkin. Laiturialueelta luontotalolle mentäessä on pieni mäki. Luontotalon sisäänkäynnillä on useampi porrasaskelma.

Laiturialueelta luontotalolle sekä satutalo Vellamoon kulkee hiekkapäällystetty ulkoilupolku. Muussa osassa saarta reitillä on pitkospuita ja kalliota. Saaren länsirannalla reitti kulkee kalliolla eikä sovi huonojalkaisille, lastenrattaille tai pyörätuolille. Luontotalon pihapiiristä, Satutalo Vellamosta sekä lintupiilosta ja lintulavalta löytyy penkkejä. Samoin saaren näköalapaikalla saaren keskiosassa on kaksi penkkiä.

Tutustu saareen ennen vierailua virtuaalikierroksella 360.northmanvr.com

Opastukset John Nurmisen Säätiön kokoelmaan

Mitä aarteita kuuluu Itämeren perinnön pelastajan, John Nurmisen Säätiön kokoelmiin? Kokoelman parhaimmistoon tutustutaan kokoelmapäällikön opastuksella. Esillä muun muassa Akseli Gallén-Kallelan ainoa laivamaalaus, ensimmäinen Pohjolan kartta vuodelta 1486 sekä höyrylaiva Inkeri Nurmisen kapteeninsalonki.

Opastuksella saa myös ajankohtaisimmat tiedot Itämerestä ja John Nurmisen Säätiön työstä sen hyvinvoinnin edistämiseksi. Opastuksien aikana voi tehdä myös ostoksia, tarjolla säätiön julkaisemia kirjoja, vaatteita ja retkeilytavaraa.

Opastuskierrosten osallistujamäärä on rajattu ja niihin on ilmoittauduttava etukäteen osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/EP/0D949BCD432B8F40.

Viranomaistapahtuma Suomenlinnassa

Suomenlahden merivartioston Helsingin merivartioasema järjestää yhteistyössä Helsingin pelastuslaitoksen kanssa (Suomenlinnan pelastusasema) viranomaistapahtuman Suomenlinnassa 12.6.2023 Helsinki-päivänä.

Tapahtumaan osallistuvat myös Helsingin venepoliisi, Tulli, Helsingin meripelastusseura ja Suomenlahden merivartiokilta. Tapahtuma järjestetään 12.6.2023 klo 12.00 – 16.00 Suomenlinnan päälaiturilla.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua aluksiin sekä organisaatioihin. Tapahtumassa on esillä osallistuvien organisaatioiden aluksia sekä Suomenlinnassa toimivia pelastusajoneuvoja. Kaikkien alusten sisälle ei ole vapaata pääsyä, eikä voida taata esteetöntä kulkua aluksille. Rannikon sotilaskotiyhdistyksen toimesta paikalla on myös liikkuva sotilaskoti, sotilaskotiauto.

www.helsinkipaiva.fi