Forecan maanantaina tekemän ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa on edessä laajalti helteinen juhannus. Lämpötilat voivat kohota viikonloppuna paikoin jopa 30 asteeseen. Ennusteen toteutuessa kyseessä olisi kesän ensimmäinen voimakkaampi hellejakso.

– Näillä näkymin hellettä eli yli 25 asteen lukemia on odotettavissa juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa laajalla alueella. Lapissakin lämpötilat nousevat tämänhetkisen ennusteen mukaan yli 15 asteeseen, paikoin jopa yli 20 asteeseen. Mahdolliset sadekuurot jäävät paikallisiksi ja painottuvat maan pohjoisimpaan osaan, Forecan meteorologi Joanna Rinne ennustaa.

Tämän hetken ennusteen perusteella lämpö jatkuu myös juhannuspäivänä eli lauantaina. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat kohoavat laajalti yli 25 asteen lukemiin.

– Näyttää siltä, että varsin aurinkoinen ja enimmäkseen poutainen hellesää jatkuu laajalti myös juhannuspäivänä. Lämpötila nousee lähes koko Lapissakin yli 20 asteen, Rinne toteaa.

Jos ennuste toteutuu, sunnuntaina sää lämpenee entisestään.

– Tämän ennusteen mukaan sunnuntaina hellettä havaitaan eteläistä Lappia myöten. Jopa 30 astetta voi olla mahdollista paikallisesti jossain päin maata. Sadekuurot kuitenkin yleistyvät maan pohjoisosassa. Hellesää näyttää jatkuvan myös ensi viikolla, Rinne kertoo.

– Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta – vielä sunnuntain ennusteissa helteinen ilmamassa ei päässyt yhtä pitkälle Suomeen asti. Tällä hetkellä kuitenkin eurooppalainen ECMWF:n ennustemalli ja amerikkalainen GFS-sääennustemalli ovat yksimielisiä Suomen juhannuksen helleaallosta.

www.foreca.fi

Katso päävideolta Forecan ennuste ilmamassojen liikkeistä 20.–26.6.