Kasvaneet kustannuspaineet ajavat kalastus- ja metsästyslupien hinnat ylös, tiedottaa Metsähallitus. Esimerkiksi kalastuskohteiden istutukset ovat kallistuneet niin, että osa Metsähallituksen kalastuskohteista on tällä hetkellä tappiollisia.

Voittoa tavoittelematon

Metsähallitus ei tavoittele metsästys- ja kalastuslupien myynnillä voittoa, vaan tarkoituksena on mahdollistaa monipuoliset eränkäyntimahdollisuudet valtion alueilla eri puolilla Suomea. Lupatuloilla myös kunnostetaan riistan ja kalojen elinympäristöjä esimerkiksi ennallistamalla soita ja koskia.

– Kalastuskohteiden kustannukset ovat hiljalleen nousseet. Esimerkiksi kalaistutusten hinta on noussut viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin noin 30 prosenttia. Vapalupien hintoja on tarkistettu viimeksi seitsemän vuotta sitten, kalastuksen johtava asiantuntija Olli Urpanen Metsähallituksesta kertoo.

Vuorokauden mittaisen vapaluvan hinta nousee 10 eurosta 15 euroon. Kausiluvan hinta puolestaan muuttuu 25 eurosta 30 euroon. Kohteilla, joille istutetaan kirjolohta, vuorokausiluvan hinta on 25 euroa aiemman 18 euron sijaan. Vapalupa mahdollistaa esimerkiksi perhokalastuksen tai kalastamisen virvelillä.

Pyydyslupa-alueet on aiemmin jaettu kahteen hintaluokkaan, mutta vuodenvaihteen jälkeen halvempi, kahdeksan euron hintaluokka poistuu. Esimerkiksi yhden verkon tai kolmen katiskan käyttö maksaa jatkossa 12 euroa kalenterivuodelta.

Valtion alueille lunastetaan vuosittain noin 85 000 metsästyslupaa ja noin 100 000 kalastuslupaa.

www.metsa.fi