Merivoimien vuosipäivä tuo Kantasatamaan lukuisia sota-aluksia maanantaista 8.7. keskiviikkoon 10.7. Varsinaista juhlapäivää vietetään 9.–10.7.1790 käydyn toisen Ruotsinsalmen meritaistelun muistoksi.

Alusten lisäksi satamassa on laaja kalustonäyttely, johon yleisö pääsee tutustumaan – samoin kun aluksiinkin. Vuosipäivän teemana tänä vuonna on ”Merivoimat on aktiivisesti läsnä itäisellä Suomenlahdella – perinteitään kunnioittaen”.

Merivoimien alusten lisäksi Kantasatamaan odotetaan kansainvälisiä purjealuksia, jotka osallistuvat Itämerellä kesällä järjestettävään Tall Ships Races -tapahtumaan. Kotkaan saapuvat purjealukset ovat matkalla Helsingistä Tallinnaan ja osallistuvat ns. Cruise-in-Company-siirtymäpurjehdukseen. Purjealusten lukumäärää, kansallisuuksia ja nimiä ei vielä tiedetä, mutta se selviää toukokuun loppuun mennessä.

Alukset avoinna yleisölle

Merivoimien alukset saapuvat Kantasatamaan pääosin maanantaina 8. heinäkuuta, mutta varsinaiset juhlallisuudet ja ohjelmanumerot järjestetään itse juhlapäivänä 9.7.

Päivä alkaa Kantasatamassa lipunnostolla tiistaina klo 8 ja klo 9 on vuorossa seppeleenlasku Kotkan sankarihaudoilla. Kello 10 palataan Kantasatamaan, jossa järjestetään paraatikatselmus.

Klo 11–18 Merivoimien alukset ovat avoinna yleisölle ja samaan aikaan kiinnostuneet pääsevät tutustumaan Merivoimien muuhun kalustoon Merikeskus Vellamon viereen sijoittuvalla näyttelyalueella.

Kantasataman ns. banaanilaiturissa on esillä aluksia ja veneitä mm. Merivoimien Hamina-, Hämeenmaa-, Katanpää-, Rauma- ja Utö-luokista. Lisäksi mukana on kalustoa Siniseltä Reserviltä sekä Jehu- ja Jurmo-luokkien veneitä, joiden kanssa pyritään järjestämään päivän aikana yleisöajeluita.

Tiistaina klo 11.30 on vuorossa Kotkan Rannikkopatteriston muistolaatan paljastaminen Kotkan virastotalolla ja puoliltapäivin alkaa Laivaston soittokunnan konsertti Kauppatorin lavalla.

Keskiviikkona 10.7. aamu alkaa Kantasatamassa jälleen klo 8 lipunnostolla ja klo 9 Merivoimien alukset irrottavat köydet ja jättävät Kotkan.

Tall Ships Races palaa Kotkaan seitsemän vuoden tauon jälkeen

Heinäkuun alun merelliseen tapahtumaan Kantasatamaan odotetaan myös kansainvälisiä purjealuksia, jotka osallistuvat Itämerellä järjestettävään Tall Ships Races -tapahtumaan. Alukset ovat matkalla Helsingistä Tallinnaan ns. Cruise in Company -matkapurjehdusetapilla, jonka aikana ne voivat poiketa haluamiinsa satamiin Suomenlahdella.

Kotkaan ovat tulossa mm. Suomen Purjelaivasäätiön alukset Vahine ja kuunari Helena ja laituripaikkaa Kantasatamasta ovat jo nyt tiedustelleet myös lähes 100 metriä pitkä puolalaisalus Dar Mlodziezy ja myös näyttävä, Brasilian merivoimien täystakiloitu fregatti Cisne Branco.

– Näiden isojen alusten saapuminen Kotkaan on kuitenkin vielä hieman epävarmaa ja paljon on kiinni siitä, saammeko järjestettyä aluksille vierailun aikana erilaisia yritystapahtumia, kuten kansijuhlia ja päiväpurjehduksia, kertoo Kotkan kaupungin yhteyspäällikkö Kari Makkonen.

www.kotka.fi