Naantalin messusatama on kokenut viimeisen vuoden aikana melkoisen muutoksen, kun sataman laitureita on tänä keväänä uusittu kauttaaltaan. Uudistukset luovat aikaisempaa paremmat olosuhteet messujen järjestämiseen.

Markkinat ovat vaihdelleet venealalla viime aikoina nopealla vauhdilla. Korona-aika kasvatti veneiden kysyntää, kun vapaa-aikaan haluttiin panostaa aikaisempaa enemmän, mutta toi mukanaan myös veneiden saatavuusongelmia. Sen jälkeen nousseet polttoainekulut ja korot ovat olleet uhkakuvana alalle. Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo näkee tilanteen kuitenkin suhteellisen positiivisena.

– Korona-aikana suomalaiset ostivat ennätysmääriä veneitä ja myös käytetyt veneet vaihtoivat omistajia ennätystahtiin, tämä varmasti näkyy venetarvikkeiden ja -varusteiden myynnissä vielä tänä keväänä, Pajusalo miettii.

– Polttoaineiden korkeampi hintataso ei ole niinkään rajoittanut kaupankäyntiä. Tilanne on kuitenkin johtanut siihen, että moottoriveneilijät kyllä liikkuvat aktiivisesti kesäkaudella, mutta harkitsevat aikaisempaa läheisempiä retki- ja matkakohteita. Satamissa myös viihdytään aikaisempaa pitempään. Tämä tuo varmasti lisää mahdollisuuksia saariston kunnille ja yrittäjille, vaikka Suomen veneilykausi onkin lyhyempi kuin eteläisemmässä Euroopassa, Pajusalo jatkaa.

Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto näkee tilanteen saman suuntaisena. Levannon mukaan messuille on tulossa veneitä enemmän kuin vuosi sitten. Tämän hetken varaustilanteen perusteella venepaikkojen ennakoidaan täyttyvän viimeistä piirtoa myöden.

– Naantalin kaupunki ja Vierasvenesatama ovat uusineet laitureitaan ja se antaa täydelliset puitteet tapahtuman järjestämiselle. Viihtyvyys ja myös turvallisuus on parantunut. Veneitä saadaan paremmin esille ja niihin kulku on helpompaa, Levanto kertoo.

– Naantalin Venemessut on perinteisesti paljon muutakin kuin vain veneiden esittelytapahtuma. Esillä on runsaasti kesäiseen vapaa-ajan viettoon liittyviä näytteilleasettajia ja kun tapahtumaan on vapaa sisäänpääsy niin messuista on muodostunut kesäkauden avaustapahtuma niin näytteilleasettajille kuin messuvieraille, Levanto jatkaa.

Naantalin Venemessujen ohjelmassa on vuosien varrella nähty niin maailmanennätysyrityksiä kuin huimia extreme-temppuja. Messujen tämän vuoden ohjelma julkistetaan lähempänä tapahtumaa. Levanto kuitenkin lupaa, että jotain mullistavaa on luvassa tälläkin kertaa.

– Muutaman ohjelmanumeron osalta meillä on vielä neuvottelut kesken. Näyttää siltä, että meillä on mielenkiintoista uutisoitavaa tiedossa toukokuussa. Se on jo varmistunut, että perjantaina messubileissä Kaivohuoneella esiintyy Happoradio, Levanto kertoo.

www.naantalinvenemessut.fi