Moottorivenemaailman Legenda – Nisse Häggblom -nimisessä teoksessa pääsemme tutustumaan veneilyn yleistymiseen sotien jälkeen, tuon ajan ongelmiin ja veneilyn räjähdysmäiseen lisääntymiseen talouden kohentuessa. Kirjassa kerrotaan veneiden viennistä Amerikkaan ja sen merkityksestä, veneiden rakentajista ja markkinoijista. Vuodet 1950-luvulta aina 1980-luvulle olivat suuren murroksen aikaa: silloin lasikuitumuovi ja alumiini korvasivat puun veneiden rakentamisessa. Tuo aika loi myös perustan nykyiselle vahvalle suomalaiselle veneteollisuudelle.

Näkyvä persoona

Häggblom kiinnostui nopeuskilpailuista, ja hänestä tuli niiden kautta pian tunnettu persoona Suomen veneilypiireissä. Kirjassa kuvataan myös moottorivenekilpailuja Suomessa. Lisäksi veneistä, moottoreista ja veistämöistä on tarjolla runsaasti tietoja, sekä paljon historiallisesti arvokkaita, aikaisemmin julkaisemattomia kuvia.

Ennen kaikkea Nisse Häggblom tunnetaan Kirkkonummen Tolsanmäessä sijaitsevasta perämoottorimuseostaan. Museo on elämäntyö, jonka arvoa ei voida mitata; Sen kokoelmat – 600 moottoria, parituhatta valokuvaa, suuri määrä piirustuksia, mainoksia ja muuta aineistoa – tekevät siitä kansainvälisestikin merkittävän saavutuksen.

Kirja julkistetaan Helsingin Uivassa venenäyttelyssä elokuun 17. päivänä kello 11-12 järjestettävässä Finnboat ry:n lehdistötilaisuudessa näyttelyn ohjelmalavalla.

Teoksen ovat tehneet Jorma Rautapää ja Yrjö Klippi, ja sen julkaisija on Outboard Museum -yhdistys. Kirjan kustantaja on Werner Söderström Osakeyhtiöön kuuluva Readme.fi

Kirja on A4 – kokoinen ja siinä on 224 sivua

Lue lisää.