Laivat ja niiden matkustajat ovat jättäneet jälkensä Turkuun vuosisatojen varrella. Merellinen Aurajoki -reitillä tutustutaan joen historiallisiin tapahtumiin ja tuleviin suunnitelmiin. Turku, joka tunnetaan jokikaupunkina, vahvistaa edelleen merellistä identiteettiään ja suuntaa kohti merta tulevaisuudessa.

Uuden reitin merellisen teeman valintaan vaikutti myös heinäkuussa Turkuun saapuva purjelaivatapahtuma The Tall Ships Races. Suomen suurimpaan yleisötapahtumaan, joka järjestetään torstaista sunnuntaihin 18.–21. heinäkuuta, odotetaan jopa puolta miljoonaa kävijää.

– Uusi kulttuurikuntoilureitti luo hienon mahdollisuuden Tall Ships Races -tapahtumaan tuleville tutustua uudella tavalla Aurajoen varren historiaan. Reitti palvelee myös muuten hyvin tapahtuman ulkopuolisena aikana Turkuun tutustumisessa, toteaa Turun kaupungin kulttuurikoordinaattori Arttu Eteläpelto tiedotteessa.

Muuttuva kaupunki

Viiden kilometrin mittainen reitti kansallisen kaupunkipuiston alueella kulkee Linnanniemeltä Korppoolaismäelle, jolta avautuu näkymä laajalle Turun keskustaan ja merelle asti.

Turun linnan ja satama-alueen ympäristö tulee kokemaan merkittäviä muutoksia seuraavien vuosikymmenten aikana. Linnanniemi muuttuu taidekaupunginosaksi, jossa voi uppoutua historiaan, meren tunnelmaan ja saariston kauneuteen. Tulevaisuuden merkittävin rakennus on Historian ja tulevaisuuden museo, joka avaa ovensa vuonna 2030.

– Merellinen Aurajoki -reittikartan ja muut kulttuurikuntoilureitit voi ladata älypuhelimeen ilmaisen Citynomadi-sovelluksen avulla. Paperisen kartan voi puolestaan noutaa 3.6. alkaen useista paikoista, kuten Turun kirjastoista, kaupungin museoista, uimahalleista, liikuntapalvelukeskuksesta ja Monitorista, kertoo Eteläpelto.

Toteutus yhteistyössä

Uuden reitin toteutukseen ovat osallistuneet yhteistyössä Turun kaupungin kulttuuri-, museo- ja liikuntapalvelut, kulttuurin ja keskustan kehittämisen kärkihankkeet sekä toimittaja, kirjailija ja auktorisoitu opas Eeva Turpeinen. Reittikartta on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kulttuurikuntoilun teemapäivien 6.–8. kesäkuuta aikana on tarjolla maksuttomia opastuskierroksia sekä uudella reitillä että muutamalla muulla reitillä. Kierroksille on ennakkoilmoittautuminen Turun seudun vapaa-ajan kalenterin kautta 28. toukokuuta alkaen osoitteessa harrastukset.turku.fi (hakusana: kulttuurikuntoilu).

Maksuttomat opastukset:

to 6.6. klo 14 Merellinen Aurajoki ja klo 17 Ruissalo

pe 7.6. klo 14 ArkkitehTOUR ja klo 17 Merellinen Aurajoki

la 8.6. klo 12 Patsastelu ja klo 15 Merellinen Aurajoki

www.tallshipsturku.fi
www.turku.fi