Vene 19 Båt messuilla eilen perjantaina 15. helmikuuta julkistetun Pelasta Itämeri -palkinnon sai Solar Water Solutions Oy, joka on kehittänyt aurinkoenergialla toimivan vedenpuhdistusjärjestelmän. 

Suomen Messusäätiön rahoittama 5 000 euron Pelasta Itämeri -palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Palkinnolla tahdotaan kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja palkita taho, joka on tehnyt arvokasta työtä ympäristön hyväksi.

Aurinkovoimalla vettä puhdistava vesiteknologiayritys Solar Water Solution Oy on keksinyt, miten merivedestä tehdään juomavettä uusiutuvalla energialla. Yritys on perustettu vuonna 2015. Yhden miehen innovaatiosta on kasvanut perheyritys, jonka missiona on tuottaa puhdasta vettä ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti.

Yritys tarjoaa ratkaisua suomalaisille mökkeilijöille, mutta myös ulkomaille. Innovaatio vie suomalaista osaamista ulkomaille ja teknisellä ratkaisulla on merkittävä vaikutus maissa, joissa ei ole puhdasta vettä. Keniassa vedenpuhdistusyksikkö tuottaa parhaillaan puhdasta vettä 700 kyläläiselle. 

Palkinnon saajasta päätti raati, johon kuuluvat edustajat tahoista, jotka tekevät itsekin työtä Itämeren pelastamiseksi. Raatiin kuuluivat Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöltä, Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä ja Johan Schmidt Baltic Sea Action Groupista.


Raati kiinnitti huomiota päätöstä tehdessään uusiutuvan energian käyttöön ja tuotteen skaalattavuuteen. Vedenpuhdistusyksikköä voidaan käyttää yhden talouden tai koko kylän vesien puhdistamiseen. Muovipullot on yksi maailman ja Itämeren suurimmista haasteista. Innovaatio vähentää muovia, kun muovisia vesipulloja ei tarvitse ostaa. Se vähentää myös veden kuljetuksesta aiheutuva ympäristöllisiä haittoja.