Sata vuotta sitten Porvoon jokivarsi oli täynnä veneveistämöitä. Hamarissa on valmistunut aluksia jollasta kuunariin vuosisatojen ajan. Emäsalossa ja Voolahdessa rakennettiin laivoja maailman merille, Kråkössä toimi parhaimmillaan kymmeniä veneveistämöitä.  Pellinkiläinen kalavene on yksi tunnetuimmista fiskareista. Wileniuksen telakan klassikkovenetuotanto taas on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Edellisen vuosisadan nimekkäimmät suomalaiset venesuunnittelijat Gösta Kyntzell, Gustav Estlander ja Jarl Lindblom ovat asuneet ja työskennelleet Porvoossa.

Puuveneet ovat yhtälailla osa kaupungin ja merenkulun historiaa ja nykyaikaa. Ne antavat ainutlaatuisia tilaisuuksia kokea vuosikymmenten ja -satojen takaisia  tunnelmia ja ylläpitää eläviä traditioita. Puuvene on edelleen ekologinen, esteettinen ja uniikki käyttöesine.

Porvoon puuvenepäivä -tapahtuma seuraa aiemmin Wileniuksen telakalla järjestetyn “avoimet ruffit” -tapahtuman perinnettä, ja telakalla pääseekin tutustumaan veneisiin ja juttelemaan järjestöjen edustajien ja veneilijöiden kanssa. Veneiden lisäksi tapahtumassa voi nauttia elävästä musiikista. Tilaisuudessa on herkkukioskeja, lyhytelokuvia ja pieniä näyttelyitä sekä ohjelmaa lapsille.

Tapahtuma-alue Wileniuksen telakka on avoinna klo 11.00–15.30. Kello 16.00 alkaen osa puuveneistä lipuu jokea pitkin kohti Hamaria.