Kaunissaaren vierassataman ja sen laitureiden syksyllä 2018 alkaneiden laajennustöiden piti ensimmäisessä vaiheessa kolminkertaistaa sataman vieraspaikat yli 150 paikkaan. Työt ovat kuitenkin kohdanneet toistuvia ongelmia.

Esimerkiksi talvella 2019 sataman aallonmurtajaa jatkamassa ollut kaivinkone putosi mereen viivästyttäen töitä. Pyhtään kunta päätyi vaihtamaan urakoitsijaa, mutta viivästymiset kostautuivat seuraavana talvena, kun satamasta hajosi kaksi laituria, koska liian matala ja kapea aallonmurtaja ei pystynyt pidättelemään talvimyrskyn aaltoja.

Alun perin laajennuksen oli määrä valmistua huhtikuussa 2019, mutta lopulta satamalaajennus saatiin valmiiksi vasta viime vuoden heinäkuussa.

Pian valmistumisen jälkeen satamaolot todettiin kuitenkin kehnoiksi. Ajoittain veneissä yöpyminen on veneilijöiden toimesta todettu epämukavaksi tai jopa mahdottomaksi satama-altaassa vellovan ja veneitä voimakkaasti keinuttavan aallokon vuoksi. Syyksi on esitetty epäonnistunutta aallonmurtajaa ja etelään suuntaa avointa sataman sisääntuloaukkoa.

Uudella satamalla jo kaksi korjaussuunnitelmaa

Pyhtään kunta pyrki ratkaisemaan ongelmaa korjaussuunnitelmalla, jota se kuitenkin myöhemmin päätti muuttaa laajemmaksi remontiksi, jossa sataman sisääntulon suunta vaihdettaisiin etelän sijaan itään.

Yle uutisoi maaliskuun lopulla (30.3.), että Varsinais-Suomen ely-keskus ilmoitti yhteysalusliikenteen Kaunissaareen lakkaavan kokonaan tai onnistuvan korkeintaan kauniina kesäpäivinä, jos sisääntulo muutetaan itään. Syyksi ely-keskus totesi liian jyrkän käännöksen, jossa aluksen vauhti hiljenee ja ohjailukyky heikkenee.

Ely-keskuksen kannanoton vuoksi Pyhtään kunta on palannut alkuperäisiin korjaussuunnitelmiin. Sisääntulon muuttamisen sijaan aallokon pumppausta ja veneiden keinumista on tarkoitus vähentää lisäpenkereillä, aallonmurtajan läpivirtausputkilla ja satama-altaaseen asennettavalla sisääntuloväylän suuntaisella aallonvaimenninlaiturilla.

Aallonvaimenninlaituri tulee toimimaan myös vuoromoottorin eli vesibussiliikenteen laiturina ja vierasveneiden lisäpaikkoina. Samalla satama-allasta ruopataan sen pohjoispäästä syvemmäksi suurempiakin veneitä varten, ja aallonmurtajan lounaisnurkkaa levennetään niin, että helikopteri pystyy laskeutumaan sinne.

Muutostöiden on määrä käynnistyä kevään aikana ja valmistua vielä kuluvan vuoden kuluessa.

www.kaunissaari.fi

www.pyhtaa.fi