Monet valmistajat puhuvat jo älykkäistä veneistä ja esimerkiksi CZone on sitä mieltä, että rapakon takana veneenomistajat odottavat veneeltään jopa enemmän elektronisesti ohjattuja toimintoja kuin kotonaan. 

CZone on ammattipiireissä tunnettu keskitetty veneen sähköjärjestelmien ohjausjärjestelmä. Sen avulla voidaan ohjata ja valvoa veneen kaikkia sähköllä toimivia komponentteja etänä, mobiililaitteelta tai monitoiminäytöstä. 

Ohjauksen piiriin kuuluu paitsi vene-elektroniikka, myös kaikki muu sähköllä toimiva kuten vaikkapa valaistus, ilmastointi, sähköinen ankkurivinssi tai hydraulinen uimataso. Järjestelmän ytimessä on keskitin, joka korvaa perinteiset kytkintaulut ja muuttaa sen ohjauksen sähköiseksi.

Raymarinelle CZone-yhteistyö tarkoittaa sitä, että Axiom-monitoiminäyttöjen kautta voi ohjata ja valvoa kaikkia CZoneen kytkettyjä laitteita. Lisäys tuo varsinkin Raymarinen laitteisiin mielistyneille venevalmistajille mahdollisuuden entistä pidemmälle vietyyn integraatioon ja mahdollisuuden tarjota uudenlaisia älykkäitä toiminnallisuuksia.

Kun puhutaan digitaalisuudesta, on mielikuvitus rajana sille, mitä järjestelmät voi saada tekemään. Jos asia kiinnostaa, löytyy valmistajan sivuilta lisätietoa.

www.raymarine.eu 

www.czone.net