Lasikuituveneet yleistyivät Suomessa ryminällä 1960–1970-luvuilla. Se näkyy nyt rannoilla. Elämänsä päätökseen tulleet veneenraadot ovat ikävän yleinen näky eri puolilla Suomea.

Saaristomerellä ongelmaan tarjotaan ratkaisua. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) keräävät tänäkin vuonna asukkaiden ja mökkiläisten rikkinäisiä veneitä pois Saaristomeren rantoja likaamasta.

Huoltoalus M/S Roope kerää mukaan ilmoitetut veneet pois LSJH:n toimialueeseen kuuluvasta saaristosta heinä–lokakuun aikana. Keräysalue rajoittuu idässä Kemiönsaaren Storöhön, lännessä Kihtin ja pohjoisessa Naantalin ja Maskun saariston alueelle.

Keräyksellä halutaan auttaa saariston asukkaita ja mökkiläisiä kierrättämään vanhat veneensä, mikä saattaa muutoin olla kallista ja hankalaa. Samalla pidetään huoltoa vesistöistä, koska rannoilla lojuvista muovi- ja lasikuituveneistä irtoaa muovia vesistöihin.

Viime vuonna mökkiläisten, asukkaiden, jätehuollon ja PSS:n yhteistyöllä rannoilta kerättiin pois yhteensä 70 veneenromua.

Tänä vuonna keräykseen otetaan veneitä enintään 40 noutokohteesta. Asukkaita kannustetaan kimppakeräykseen, eli kokoamaan naapuruston veneet yhteen paikkaan.

Keräykseen voi osallistua ilmoittamalla yhteystietonsa, veneen noutokohteen koordinaatit sekä muut tiedot 8.7. mennessä alla olevalle nettisivulle.

Veneiden keräyksestä peritään nouto- ja jätteenkäsittelymaksu, jonka laskuttaa LSJH. Alle 5 metriä pitkän veneen nouto- ja jätteenkäsittelyhinta on yhteensä 130 euroa. Jos samasta kohteesta noudetaan useampi vene, maksetaan seuraavista 75 euroa kappale.

www.lyyti.fi/reg/venekerays2018