Valtiovarainvaliokunta myönsi hiljattain laaditussa talousarvioesityksessään Pidä Saaristo Siistinä ry:lle yhteensä 235 000 euroa veneilijöiden käymäläjätteiden imutyhjennyslaiteverkoston parantamiseen Saaristomerellä ja Saimaalla.

Järjestön tarve uusia veneiden käymäläjätteiden imutyhjennyslaitteita on jatkuva erityisesti vilkkaasti liikennöidyillä Saaristomerellä ja Saimaalla.

– Viime aikoina on puhuttu paljon erityisesti Saaristomeren ja Saimaan vetovoimaisuuden kehittämisestä matkailukohteina. Myös Pidä Saaristo Siistinä ry:n visio on, että jokainen voisi virkistyä ainutlaatuisissa vesistöissämme, mutta muistutamme myös siitä, että ihmisillä tulee olla mahdollisuus toimia luonnossa ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittamatta, Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski kertoo tiedotteessa.

Herkästi rikkoutuvia laitteita

Pidä Saaristo Siistinä ry ylläpitää yhteensä noin 30 veneilijöiden käymäläjätteiden imutyhjennyslaitetta. Viime vuonna järjestö keräsi yhteensä 155 kuutiometriä käymäläjätevettä imutyhjennysasemista. Tämä toimenpide säästi vesistöjä arviolta 77 500 kilogrammalta rehevöittävää levää.

Avustuksen ansiosta Pidä Saaristo Siistinä ry aikoo päivittää kaksi vanhentunutta imutyhjennyslaitetta Saaristomerellä ja laajentaa septiasemien palveluja Saimaalla lisäämällä sinne kaksi uutta laitetta.

– Laitteiden ongelmana on herkkä rikkoutuvuus, mikä johtuu pitkälti pumpputekniikasta ja kovasta käytöstä. Joudumme jatkuvasti uusimaan useita vanhemmista laitteistamme. Samalla myös etsimme ratkaisuja asemien käyttöiän pidentämiseksi, keräyskapasiteetin lisäämiseksi sekä toimintavarmuuden ja turvallisuuden takaamiseksi. Uudet laiturimalliset asemamme ovatkin tästä hyvä esimerkki, Kaski kertoo.

www.pidasaaristosiistina.fi