Saariston rengastie on ainutlaatuisen upea kokemus, joka vetää puoleensa valtavat määrät kävijöitä vuodesta toiseen. Kaikkiaan saariston rengasreittejä kiertää vuosittain noin 50 000 ihmistä.

Saaristo sinällään on saavutettavissa vuoden ympäri, mutta Rengastien kiertämistä määrittelevät yhteysalusreitit Houtskarin ja Iniön välillä sekä Nauvon ja Rymättylän välillä. Tänä vuonna Varsinais-Suomen ELY-keskus on päättänyt pidentää yhteysalusyhteyksien liikennöintiä viikolla, ja Rengastien kausi jatkuu aina 8.9. asti.Muutos mahdollistaa saaristoelämyksistä nauttimisen tavallista pidempään. Visit Turku Archipelagon toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi pitää asiaa äärimmäisen tärkeänä, sillä suuressa osassa Eurooppaa lomakausi painottuu elo-syyskuulle, jolloin suurin osa suomalaisista on jo palaillut lomilta takaisin töihin. Kansainvälisten matkailijoiden siivittämänä kautta saadaan jatkettua.

–Rengastien kauden pidentyminen on edellytys kansainvälisen matkailun kehittymiselle saaristossa! Se antaa tulevaisuudessa alueen matkailutoimijoille paljon mahdollisuuksia kehittää omia palveluitaan, tuotteitaan ja aukiolojaan, Kukkohovi kiteyttää.

Kukkohovi näkee, että syksyinen saaristo on houkutteleva paikka aktiivista luontolomaa etsivälle matkailijalle, ja raikas saaristoilma tarjoaa virkistävän vastapainon liiankin kuumiin kesiin kyllästyneille.Saariston rengastien reitistöjen palvelut ja etappikuvaukset löytyvät Rengastien sivustolta. Sivustolta pystyy varaamaan suurta osaa reitin varrelta löytyvistä majoitusvaihtoehdoista ja aktiviteeteista. 

Lisäksi Visit Turku Archipelago on lähtenyt yhdessä alueen matkailuelinkeinon kanssa tuotteistamaan Turun ja saariston tarjonnasta sekä yksittäisiä elämyksiä että muutaman päivän matkakokonaisuuksia Book & Turku Archipelago -verkkokauppaan. Tämän vuoden alussa avatusta verkkokaupasta voi löytää ja ostaa helposti esimerkiksi opastettuja kierroksia, luontoelämyksiä, pääsylippuja ja hotellipaketteja tapahtumiin.

–Book Turku & Archipelago on otettu positiivisesti vastaan sekä alueen yritysten että matkailijoiden suunnalta, ja odotamme, että se lyö itsensä läpi tänä kesänä. Alueemme elämykset on nyt helpompaa löytää kuin koskaan, ja Visit Turku Archipelago kohdistaa jatkossa lukuisia markkinointitoimenpiteitä tähän myyntikanavaan ja sen löydettävyyteen, kertoo Kukkohovi.

Saariston rengastie pähkinänkuoressa

Saariston rengastien reittejä voi kiertää esimerkiksi autolla, matka-autolla, moottoripyörällä ja polkupyörällä. Reittien varrelta löytyy paljon aktiviteetteja, ravintoloita ja kahviloita sekä majoitusvaihtoehtoja.

Saariston rengastie on 250 kilometriä pitkä. Siitä 220 kilometriä kulkee maalla ja loput matkasta liikutaan lautan/yhteysveneen kyydissä.

Pieni rengastie on 120 kilometriä pitkä. Siitä 100 kilometriä kulkee maalla ja loput matkasta kuljetaan lautan/yhteysveneen kyydissä.Useimmat lauttayhteydet ovat maksuttomia, mutta esimerkiksi lautat m/s Antonia (Iniön ja Houtskärin välillä) ja m/s Östern (Rymättylän Hankan ja Nauvon välillä) ovat maksullisia. Lautoille ei voi tehdä varauksia. Lauttojen lähtöajat vaihtelevat reitin ja vuorokaudenajan sekä vuodenajan mukaan. Osa lautoista liikennöi jopa 15–20 minuutin välein ruuhka-aikoina. Katso aikataulut: https://saaristolautat.fi/