Harva tietää, että oransseista saksistaan tunnettu Fiskars kasvattaa myös purjelaivoihin soveltuvia mastopuita. Puita kasvaa Länsi-Uudellamaalla Fiskarsin ruukin metsissä, joihin niitä on 1840-luvulla istutettu juuri purjelaivateollisuutta varten.

Laivateollisuus ehti kuitenkin siirtyä teräkseen noin sata vuotta ennen kuin lehtikuuset kasvoivat mastomittoihin. Lähes 180 vuotta sitten tehdystä istutuspäätöksestä on ollut suuri hyöty museolaivoille.

Kun museolaiva Sigynin mastot vaihdettiin edellisen kerran 20 vuotta sitten, mastot tulivat niin ikään Fiskarsin ruukin metsistä.

– Tämän kokoluokan lehtikuuset ovat hyvin harvinaisia Suomessa. Puut saivat alkunsa silloisen Fiskarsin ruukin patruunan John von Julinin toimesta ja todennäköisesti juuri laivanrakennusteollisuutta varten, Fiskars Oyj:n metsäpäällikkö Robert Lindholm sanoo.

Pituudeltaan 26 metrin ja halkaisijaltaan 80-90 sentin kokoiset puut on kaadettu helmikuun lopussa. Sieltä ne on kuljetettu Ruissaloon telakalle kuivatettaviksi ja säilöttäviksi.

Mastot nostetaan paikoilleen keväällä 2020, kun Sigyn palaa Aurajoelle yleisön ihailtavaksi.

Faktaa Sigynistä:

– Rakennusvuosi 1887.
– Pituus: 57,5 metriä.
– Leveys: 9,0 metriä.
– Syväyst: 4,0 metriä.
– Bruttovetoisuus: 378 tonnia.