Veneiden koeajot ovat osallistujille maksuttomia ja veneissä on aina osaava ammattilainen kipparina. Koeajot alkavat molempina päivinä klo 10 ja jatkuvat aina klo 18 saakka.

– Veneiden koeajopäivät ovat hyvän tuulen tapahtuma, johon voi tulla kokeilemaan veneitä omien taitojensa rajoissa ammattitaitoisen kipparin ohjeistamana, koeajotapahtuman yhdessä suomalaisten venealan toimijoiden kanssa järjestävän Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo sanoo.

35 erilaista moottorivenettä koeajettavana

Koeajettavana on hyvä kattaus erilaisia venemalleja. Joukossa on myös mielenkiintoisia uutuuksia ja ajankohtaisia sähköveneitä. 

Sähköveneistä varmasti eniten huomiota kerää kantosiivillä foilaava Candela C-7, jonka jo kyytiin pääseminen on takuuvarma elämys. Lähemmäs pintaa ja kaiken kansan sähköveneiden pariin johdattavat E-Boatin SunnyCat ja Elvene Greta.

Kaupallisesti katsottuna polttomoottoriveneet ovat huomattavasti sähköveneitä isommassa roolissa, ja niiden joukosta löytyvät myös koeajopäivien mielenkiintoisimmat uutuudet ja ”taisteluparit”, kuten uunituoreet kotimainen Quarken 27 T-Top ja saksalainen Ryck 280. Quarken on varustettu 300-hevosvoimaisella Yamahalla ja Ryck 350-hevosvoimaisella Mercurylla. Molemmissa on kaksi makuupaikkaa ja toiletin tarjoava kajuutta, mutta tilojen pääpaino on ulkotiloissa viihtymisessä. Samaan koko-, teho- ja hintaluokkaan osuu myös vielä monipuolisemmat ulkotilat tarjoava Sea Ray SDX 250. 

Koeajopäivän suurin vene on norjalaisen Windyn kymmenmetrinen 32 Grand Zonda RS -luksusdaycruiser. Se liikkuu samassa reilun 300 000 euron hintaluokassa seitsemänmetrisen sähkö-Candelan kanssa. Noin 50 000 euron hintaiset ja kuuden metrin mittaiset daycruiserit ovat Suomessa hyvin myyvä ja vahvasti kilpailtu veneluokka. Koeajopäivillä on kokeiltavana ja vertailtavana Silver Tiger DCz ja Finnmaster T6. Saman kokoluokan avokeulaisista bowridereista rivissä ovat AMT 210 BR ja Sea Ray SPX 210.

Myös alumiinirunkoisia avoveneitä on koeajettavissa useita. Mukana ovat muun muassa Husky R6, Yamarin Cross 57 BR, Faster 525 SC sekä Silver Shark sekä CCx että BRx versioina. Samalla kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa tiloiltaan ja ominaisuuksiltaan poikkeaviin, alumiinirunkoisiin Max- ja Alucat-katamaraaniveneisiin. Tuorein uutuus on toukokuussa julkistettu Faster 495 XC.

Etenkin yhteysajoon mutta myös joka sään retkiveneilyyn sopivia ohjaushyttiveneitä on koeajettavana kolme: Alukin C 750, TG 7.9 sekä Arctic 23 Cab. Lisäksi nähtävillä on turkkilaisen Dromeasin D28 SUV.

Kovapohjaisten kumiveneiden eli rib-veneiden markkina on elämässä vahvasti, sillä luokan ylivoimainen markkinajohtajan, ukrainalaisen Brigin, tilanne on Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman sodan takia vähintäänkin epäselvä. Niinpä koeajopäivillä nähdään peräti kolme Suomen markkinoilla uutta tai vähintäänkin tuoretta rib-venemerkkiä: italialainen Valiant Med sekä kaukoidästä ponnistavat Macea ja Highfield. Valiantin ja Macean mallit ovat lujitemuovirunkoisia, Highfieldit alumiinirunkoisia.

Maaosastoilla ja myymälöissä ohjelmaa ja tarjouksia

Veneiden koeajojen lisäksi tapahtuma-alueelta löytyy maaosastoja sekä monien venealan liikkeiden myymälät. Luvassa on löytötorien ja pop-up-myymälöiden erikoistarjouksia, työnäytöksiä, palveluita ja tietysti maukkaita ruokavaihtoehtoja. Tarjontaan voi tutustua etukäteen Suomiveneilee.fi -sivustolla, josta löytyy myös täydellinen lista koeajettavista veneistä.

Veneentekijäntien veneilyliikkeitä ovat muun muassa Maritim, Boat World, Marinekauppa, Navy Blue Shop, Sail Tech, Suomen Venehuolto, Veneilijän Verkkokauppa, Marinepalvelu ja Pelle P Shop. Lisäksi paikalla ovat ainakin Mercury Marine Suomi, Skipperi, Inkoon Venehotelli, Heater, YachtsAgent, Marine & Hydraulics Finland sekä Land Rover ja Range Rover -hybridit.

www.suomiveneilee.fi