– Tapahtumasta tekee ainutlaatuisen se, että Lauttasaaressa keskitytään vain veneiden koeajamiseen. Koeajoveneiden valikoimasta löytyvät lähes kaikki veneenrakennuksen materiaalit puusta lasikuituun ja alumiiniin sekä moottorivaihtoehdot bensiinistä ja dieselistä sähköön‚ Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoo. 

Koeajot pyörivät non-stop-periaatteella perjantaina kello 12–20 ja lauantaina kello 10–18. Koeajoille lähdöt toteutetaan puolen tunnin välein; viimeinen lähtö on perjantaina klo 19.30 ja lauantaina klo 17.30. 

Koeajotapahtuma on yleisölle maksuton ja jokaisessa veneessä on mukana ammattitaitoinen kippari. 

Toimialajärjestö Finnboatin ja Helsingin Venemessujen lisäksi tapahtumaa ovat järjestämässä lukuisat suomalaiset venevalmistajat ja -maahantuojat. Kesäsesonkia ovat mukana avaamassa myös veneilijöitä palvelevat Veneentekijäntien liikkeet sekä tapahtuma-alueella esittäytyvät venealan yritykset. Lauttasaaren Veneentekijäntie on Suomen suurin venealan keskittymä, josta löytyy laaja valikoima alan palveluita korjaustelakasta venetarvikemyymälöihin. 

Myöhäinen kevät ja talouden epävarmuus on hidastanut venekauppaa

Ennusteiden mukaan sää tulee suosimaan koeajotapahtumaa, mutta venealalla myöhäinen kevät on vaikuttanut erityisesti pienten perämoottoriveneiden kauppaan. 
Pitkään jatkuneet pakkaset ovat viivyttäneet monin paikoin veneilykauden alkua ja se on vaikuttanut myös venekauppaan. ”Esimerkiksi Kallavesi on alkanut vapautua jäästä vasta tällä viikolla ja sisämaassa on jouduttu peruuttamaan suunniteltuja koeajotilaisuuksia”, Pajusalo sanoo. 

Venealan suhdannebarometriin vastanneista yrityksistä 29 % kertoo asiakkaiden määrän vähentyneen alkuvuoden aikana, kun vuosi sitten määrä oli 20 %. Tilauksia on kuitenkin peruttu vähemmän kuin keväällä 2022. Barometriin vastanneista venealan yrityksistä 40 % liikevaihto on vuoden 2023 ensimmäisellä kvartaalilla ollut alempi kuin edellisen vuoden vastaavana aikana, 29 % yrityksistä suurempi kuin vuotta aiemmin. 

– Merkittävä osa suomalaisesta venekaupasta liittyy kesämökkeihin ja mökkikäytössä suosittuihin pienehköihin perämoottoriveneisiin. Mökkikauppaan vaikuttava yleinen taloudellinen epävarmuus on sitä kautta vaikuttanut myös mökkiveneiden kauppaan‚ Pajusalo arvioi. 

Isompien veneiden kysynnässä muutokset ovat kuitenkin vähäisiä ja niiden toimitusajat ovat edelleen vuosia. 

Kasvavasta henkilöstötarpeesta raportoi neljäsosa venealan yrityksistä – mikro- ja PK-yrityksillä lisähenkilöstön tarpeet ovat yksittäisistä henkilöistä muutamiin, mutta midcap-yrityksillä tarve on jopa kymmeniä henkilöitä. 

Edeltävinä vuosina venealan tuotanto ja kauppaa häirinneet kansainvälisten hankintaketjujen häiriöt eivät ole täysin poistuneet, mutta vähentyneet. Barometriin vastanneista yrityksistä 28 % kertoi hankintaketjun häiriöistä, vuotta aiemmin keväällä luku oli 34 %. 

Veneilykesä huipentuu Lauttasaaressa elokuussa, kun Helsingin uiva venenäyttely UIVA FLYTANDE tarjoaa kauden parhaat tuotekattaukset ja ensi kauden veneuutuuksien ensiesittelyt torstaista sunnuntaihin 17.–20.8.2023.

Finnboat.fi

Helsingin Uiva venenäyttely

Suomiveneilee.fi