Traficomin ylläpitämään vesikulkuneuvorekisteriin kirjattiin viime vuonna tammi-helmikuussa 853 uutta vesikulkuneuvoa. Tänä vuonna vastaavana aikana uutena hankittujen vesikulkuneuvojen ensirekisteröintimäärä oli 1 012. 

Suosituin vesikulkuneuvotyyppi oli moottoriveneet, joiden ensirekisteröintimäärä nousi 17 prosentilla viime vuoden 714:sta kuluvan vuoden 833 kappaleeseen. Vielä komeampi kasvuprosentti kirjattiin vesijeteille, joiden rekisteröintimäärä nousi yli 30 prosentilla alle 130:stä yli 170:een laitteeseen. Purjeveneitä ensirekisteröitiin kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kahdeksan, kolme vähemmän kuin viime vuonna.

Ensirekisteröintien kovan kasvuharppauksen taustalla on hyvin sujuneen moottorivene- ja vesijettikaupan ohella rannikon leuto talvi ja aikainen kevät, jotka osaltaan ovat aikaistaneet veneiden ja jettien ensirekisteröintejä ja käyttöönottoa. Säällä on venekaupalle lähestulkoon yhtä iso merkitys kuin jäätelomyynnille.

Koronakevään vaikutukset venekauppaan eivät alkuvuoden rekisteröinneissä vielä näy, sillä alkuvuonna rekisteröidyt veneet on myyty ja valmistettu ennen poikkeusolosuhteiden alkua. Esimerkiksi venealan tärkein myyntitapahtuma Helsingin venemessut ehdittiin järjestää helmikuussa normaalisti, ennen kuin virus iski maaliskuussa.

Sekä sää- että koronaolosuhteiden takia on hyvin mahdollista, että kuluvan vuoden maalis-huhtikuussa on rekisteröity ja otettu käyttöön veneitä, joiden käyttöönotto olisi toisenlaisten olosuhteiden vallitessa ajoittunut myöhäisemmäksi. 

Toisaalta ulkoilun ja lähialuematkailun kasvu ovat varmasti myös omiaan ruokkimaan kiinnostusta veneisiin ja veneilyyn. Alkuvuoden rekisteröintien valossa kiinnostus on realisoitunut erityisesti mökki- ja päiväretkikäyttöön soveltuvien pienempien moottoriveneiden ja vesijettien hankinnoiksi.

Vasta kahden seuraavan kuukauden rekisteröintitilastot antavat parempaa osviittaa siitä, kuinka koronakriisi lopulta kohtelee venekauppaa. Yleensä kuuden ensimmäisen kuukauden aikana rekisteröidään 70–80 prosenttia koko vuoden rekisteröintimäärästä. Uusi vene kun halutaan käyttöön viimeistään juhannukseksi.

www.traficom.fi