Flir hankki Raymarinen kymmenen vuotta sitten noin 180 miljoonan dollarin kauppasummalla, mikä vastasi suunnilleen Raymarinen yhden vuoden liikevaihtoa. Tuolloin arvioitiin yleisesti, että Flir sai vaikeuksissa olleen Raymarinen halvalla ja Flir tulisi hyötymään kaupasta paljon.

Ehkä niin on käynytkin, mutta kaikki ei ole silti mennyt ihan niin kuin pitää. Flirin viime vuoden liikevaihto nousi reilulla kuudella prosentilla 1,9 miljardiin dollariin, mutta nettotulos pieneni 14 prosentilla 270 miljoonaan dollariin. 

Jotta kannattavuuden kehityssuunta saataisiin muutettua, käynnistä Flir saneerausohjelman, jolle on annettu nimeksi Project Be Ready, Siihen kuuluu kolmen liiketoimintayksikön tiivistäminen kahteen ja keskittyminen ydinliiketoimintaan eli rönsyjen karsiminen.

Flirin liiketoimintayksiköistä Industrial Business Unit ja Goverment and Defence Business Unit ovat hyvässä vedossa, sillä molempien sekä liikevaihto että tulos olivat viime vuonna kasvussa. Ensin mainitun liikevaihto kasvoi kolmella prosentilla lähes 740 miljoonaan dollariin ja jälkimmäisen 20 prosentilla 795 miljoonaan dollariin. Operatiiviset tulokset paranivat 11 prosentilla 240 miljoonaan ja neljällä prosentilla 207 miljoonaan dollariin edelliseen vuoteen verrattuna.

Sen sijaan sekä Raymarinen sisältävän Commercial Business Unit -yksikön liikevaihto pieneni kymmenellä prosentilla 355 miljoonaa dollariin, mikä vaikutti myös operatiiviseen tulokseen, joka pieneni 20 prosentilla 45 miljoonaan dollariin.

Project Be Ready -suunnitelmaan kuuluu Commercial Business Unit -yksikön lakkauttaminen. Sen on suunniteltu tapahtuvat sulauttamalla joitakin osia teolliseen liiketoimintayksikköön, kannattamattomia toimintoja lakkauttamalla sekä myymällä Raymarine ja siihen liittyvät navigointielektroniikkatoiminnot Flirin teknologiaan perustuvia pimeänäkölaitteita lukuun ottamatta.

www.flir.com