Suuri osa Meripelastusseuran vapaaehtoisia pelastusasemia on jo valmiudessa tai aloittaa päivystyksen vappuviikolla. Pohjoisempana sekä paikoin vielä jäässä olevilla sisävesillä pelastusveneet lasketaan vesille heti jäiden lähdettyä. Avovesikauden ensimmäisen tehtävän suoritti Rauman Meripelastusyhdistys 21.4. kun pelastusvene Merihelppi avusti 15-metristä purjevenettä, joka laiturissa ollessaan alkoi ottaa vettä sisään.

Meripelastusseuran 59 pelastusaseman verkosto rannikolla ja sisävesillä ulottuu Hangosta Inariin. Asemille on sijoitettuna 135 pelastusvenettä, joita operoi lähes 1500 koulutettua vapaaehtoista.

Monta vaaratilannetta voi ehkäistä ennalta

– Veneen keväthuoltoon ja varusteiden tarkistukseen panostamalla voi välttää monta ongelmaa vesillä. Myös omat tiedot ja taidot on hyvä päivittää ajan tasalle. Veneilytaidot voi kerrata helposti Meripelastusseuran maksuttomilla verkkokursseilla osoitteessa veneilytaito.fi, muistuttaa Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Suurin osa avuntarpeista vesillä johtuu veneen teknisestä viasta, joka keskeyttää matkanteon yllättäen. Monissa tapauksissa vika on mahdollista huomata ja korjata jo ennen veneen irrottamista laiturista. Teknisten lähtötarkastusten tekeminen aina ennen lähtöä on tehokas tapa ehkäistä venematkan katkeaminen sekä tilanteen mahdollinen kehittyminen onnettomuudeksi. Lue lisää täältä.

Pelastusliivi on halpa henkivakuutus

– Pelastusliivien käytöstä ei voi muistuttaa liikaa. Kaikilla veneessä matkustavilla on oltava sopivat pelastusliivit ja niitä tulee käyttää oikein puettuna koko ajan vesillä liikuttaessa. Hätätilanne tulee aina yllättäen eikä liivien pukemiseen enää silloin ole välttämättä aikaa tai mahdollisuutta, Marko Stenberg painottaa.

Avunpyynnöt

Hätä- ja vaaratilanteessa vesillä saa apua hätänumerosta 112 sekä meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Kiireettömät avunpyynnöt vastaanottaa ja välittää vapaaehtoisille meripelastajille Meripelastusseuran ylläpitämä Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30. Numero päivystää 24/7 toukokuun alusta lokakuun loppuun.