Palkinnolla tahdotaan vuosittain kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja palkita taho, joka on tehnyt arvokasta työtä ympäristön hyväksi. Suomen Messusäätiön rahapalkinto annetaan Vene Båt -messujen yhteydessä vuosittain henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt innovaation, ajatusmallin tai keinon, joka vaikuttaa merien ekologisen tilan parantumiseen, tuo Suomelle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu.

Tänä vuonna palkinnosta kisasivat messuilla Kiteen Mato ja Multa Oy:n meriruokon hyödyntäminen, Muoviteollisuus ry:n  koordinoima KiMuRa-reitti ja Sukellusseura H2O:n meriajokasprojekti. Raati päätti voittajasta lyhyiden pitchausten perusteella. Päätös voittajasta oli yksimielinen. Raati perusteli päätöstään sillä, että Kiteen Mato ja Multa Oy:n tuote on pitkäkestoisen kehityksen jälkeen nyt valmis ja skaalattavissa. 

Pelasta Itämeri -palkinto jaettiin kuudennen kerran

Suomen Messusäätiö jakaa palkinnon yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin, John Nurmisen Säätiön, Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Tekniikka & Talous -lehden kanssa. Palkittavasta on voinut lähettää ennakkoon ehdotuksia. Palkinnon saajasta päätti raati, johon kuuluivat Ulla Rosenström John Nurmisen Säätiöltä, Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä, Ville Wahlberg Baltic Sea Action Groupista ja Harri Junttila Tekniikka & Talous -lehdestä.

Vuonna 2019 Pelasta Itämeri -palkinnon voitti Solar Water Solutions Oy ja vuonna 2020 Origin by Ocean. Vuoden 2021 palkinto jaettiin Christian Feodoroffin perustaman Seaboost Oy:n ja Loviisan Veneveistämön kesken. Kunniamaininnan sai ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesilta. Vuoden 2022 palkinnon sai Weeefiner Oy ja vuonna 2023 Watec Consulting. Vene 24 Båt Helsingin kansainväliset venemessut järjestetään 9.-18.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma on avoinna la-su klo 10–18.