MRH Innovation & Sustainability Awards on palkintotilaisuus, joka tunnustaa merenkulkuun liittyvää innovaatiota ja kestävyyttä edistäviä saavutuksia. Tämä palkintotilaisuus on järjestetty yhteistyössä Marine Research Hub -organisaation ja Fort Lauderdale International Boat Show'n (FLIBS) kanssa. Palkinnon tarkoitus on huomioida ne toimijat, jotka tekevät merkittävän panostuksen merenkulun kestävyyden edistämiseen. Palkinto myönnetään innovaatioille, jotka auttavat kuljettamaan merenkulun kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Finalistit julkistettiin 25. lokakuuta, FLIBS 2023:n avajaispäivänä. Marine Research Hub on voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii edistämään sinistä taloutta. Sininen talous viittaa meriin ja vesistöihin perustuvaan talouteen, joka pyrkii hyödyntämään kestävällä tavalla meriympäristöä ja sen resursseja. Sinisen talouden tavoitteena on ylläpitää ja säilyttää meriympäristön ekosysteemejä samalla, kun se tukee taloudellista kehitystä ja ihmisten hyvinvointia.

FLIBS on puolestaan Pohjois-Amerikan suurimpia venealan tapahtumia. Viikon aikana tapahtumaan odotetaan yli 100 000 kävijää, jotka tutustuvat yli 1 000 näytteilleasettajan tarjontaan.

Volvo Pentan matka kohti nettonollaa

Palkintoraadin mukaan Volvo Penta on ansainnut paikkansa kolmen joukossa, sillä se pyrkii nettonollatavoitteeseensa monimuotoisella strategialla. Tämä sisältää vaihtoehtoisten polttoaineiden kehittämisen, hybridisähkö- ja polttokennoteknologioiden käytön sekä innovatiivisten venesuunnittelun kehittämisen. Kaikki nämä ratkaisut on suunniteltu säilyttäen Volvo Pentan tunnusomaisen mukavuuden ja suorituskyvyn, palkintoraadin perusteluissa kerrotaan.

Inboard Performance System (IPS) -voimalinjajärjestelmä on yksi Volvo Pentan merkittävimmistä viimeaikaisista edistysaskelista. Siihen liittyy edistyksellistä hallintalaiteteknologiaa kuten joystick-ohjaus, mutta ympäristön kannalta järjestelmä erottuu näkyvimmin edukseen, kun katsotaan hyötysuhdetta ja päästöjä. Perinteiseen sisämoottoriin ja akselivetoon perustuvaan voimalinjaan verrattuna sisämoottorista ja pod-vetolaitteesta muodostuva IPS tarjoaa 30 % paremman hyötysuhteen ja 30 % pienemmät hiilidioksidipäästöt.

Volvo Penta julkaisi hiljattain entistä suuremman ja tehokkaamman IPS40 -voimalinjan, joka sopii 22–55 metriä pitkiin huvi- ja ammattialuksiin. Sen lisäksi, että se tuo Volvo Penta IPS:n tehokkuuden sekä ohjaus- ja käsittelyominaisuudet suurempaan kokoluokkaan, se luo myös alustan näiden alusten monipuoliselle käyttövoimavaihtoehdoille tulevaisuudessa. IPS40 tulee saataville vuonna 2025.

Uusiutuvaa dieseliä, sähköhybridejä ja polttokennoja

Toinen esimerkki Volvo Pentan nettonollaan tähtäävästä toiminnasta on, että kaikissa sen uusissa dieselmoottoreissa voidaan nyt käyttää HVO 100 -polttoainetta. HVO 100, tai uusiutuva diesel, on fossiilivapaa polttoaine, joka valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista, kuten kasviöljyistä ja eläinrasvoista. Se on suunniteltu korvaamaan perinteinen fossiilinen diesel ja vähentämään fossiilisen polttoaineen käytön ympäristövaikutuksia. Volvo Penta käyttää HVO 100 -polttoainetta kaikissa sen Göteborgin tuotekehityskeskuksen aluksissa ja edistää aktiivisesti uusiutuvien biopolttoaineiden käyttöä.

Sähköisten hybridiratkaisujen osalta Volvo Penta on käynnistänyt useita tuotekehitysprojekteja, kutren viimeisimpänä yhdessä Groupe Beneteaun kanssa toteutetty Volvo Penta Hybrid Electric -prototyyppi. Rinnakkaishybridiprototyyppi esiteltiin kesäkuussa 2023 medialle, asiakkaille, jälleenmyyjille ja alan sidosryhmille järjestettävässä tapahtumassa, jossa prototyyppiä oli mahdollista kokeilla. Koeajoihin osallistuneista ja Volvo Pentan kyselyyn vastanneista yli 70 % valitsisi todennäköisesti hybridisähköisen järjestelmän. Sarjahybriditekniikkaa varten Volvo Penta on puolestaan kehittänyt sarjan tehokkaita dieselgeneraattoreita.

Ruotsalaisyritys tekee myös vetykokeilua belgialaisen CMB.techin kanssa. Kaksoispolttoainejärjestelmää hyödyntävä vetykäyttöinen lautta nimeltään Hydrobingo tekee testimatkoja Japanin rannikolla. Saatujen tulosten perusteella Hydrobingo tuottaa jopa 54 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja 28 % vähemmän typenoksidipäästöjä kuin vastaava dieselkäyttöinen alus. Tämä pilottiluonteinen hanke korostaa, että Volvo Penta haluaa olla mukana kehittämässä vaihtoehtoisia voimalähteitä dieselmoottorien lisäksi. 

www.volvopenta.com